Udvaros Dorottya: Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak

Udvaros Dorottya: Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak

Udvaros Dorottya (Fotó: Nagy Gergő)

– Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem – mondta Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában. A színész elárulta, a direktor legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van. – A kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat. Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek – mondta.

A színházban tavaly novemberben történt balesetről is kérdeztük Udvaros Dorottyát. Mint ismert, a Rómeó és Júlia előadása közben Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó lezuhant a díszletről, és maradandó sérülést szenvedett. – Benne volt a levegőben, hogy valami történni fog. Korábban már kis híján történt tragédia, egy öt méter magas díszletelem kezdett el dőlni, a tetején egy színésszel, akinek végül szerencsére nem esett baja, de az eset után elszerződött a színháztól. A Rómeó és Júlia próbáin a kollégák többször is jelezték, hogy veszélyes a díszlet, mégsem történt semmi – mondta Udvaros Dorottya.

Az interjúban erről is olvashat:
• Miért nem játszhatott „kellő mennyiségű” szerepet a Nemzetiben?
• Hogyan reagált a társulat Vidnyánszky Attila lemondására?
• Miért éri meg küzdeni a hatalommal a természet megóvásáért?
• Vállalna-e politikai szerepet?
• Mihez kezd most, hogy már nem tagja a Nemzetinek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 8-ig kapható 2024/18. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!