Sokkal gyakrabban fertőzi meg az ember az állatot, mint fordítva

Sokkal gyakrabban fertőzi meg az ember az állatot, mint fordítva

A bronxi állatkert egyik tigrise. Az állatkertben 2020-ban megfertőzték az emberek a tigriseket coviddal (Fotó: Bronx Zoo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi évek járványai (a sertés- és a madáinfluenza vagy a covid) bevésték a legtöbbünk tudatába, hogy a legtöbb vírus állatokról ugrik át az emberre (e betegségeket zoonózisoknak nevezik). A kórokozó talán évezredekig élt korábban az eredeti gazdafajban, messze az embertől. De amikor meggondolatlan kapzsiságunktól hajtva elfoglaljuk a természet utolsó maradványait is, olyan szoros közelségbe kerülünk az állatokhoz, hogy ha a bennük tenyésző vírusoknak a leghalványabb esélyük is van betegséget okozni az emberben, akkor ezt a lehetőséget ki fogják használni. Az azonban már kevésbé ismert (illetve keveseket érdekel vagy zavar), hogy e folyamat fordított irányban is lejátszódik: sok állat betegszik meg az emberi vírusoktól, amelyek ugyanolyan halálosak lehetnek az ő számukra, mint amennyire a mi immunrendszerünk sem mindig tud mit kezdeni az állati vírusokkal. Ráadásul egy új kutatás szerint ez az „antroponózis” (vagyis a reverz zoonózis) sokkal gyakoribb, mint az állatokból kiindult fertőzés.

64 százaléka a vírusok emberek és állatok közötti átugrásainak az előbbiből indul az utóbbi irányába – állapította meg a University College London genetikusainak tanulmánya. Az eredményre rengeteg vírusgenom elemzése révén jutottak.

12 millió vírusgenom hozzáférhető abban az adatbázisban, ahonnan a kutatók a kórokozók génszekvenciáit gyűjtötték. De ezek többsége hiányos, vagy nem jegyezték fel, hogy pontosan milyen gazdafajból izolálták.

58 657 jó minőségű vírusgenomra szűkítették hát le az elemzett mintát, majd felrajzolták a bekerült vírusok leszármazási családfáját. Ebből kiderült, hogy mely vírusok rokonai egymásnak, és mikor, illetve hányszor váltottak gazdaszervezetet e kórokozók.

12 676 különálló vírusleszármazási vonalat sikerült azonosítani, amelyek

2904-szer ugrottak át az evolúció során egyik állatfajról a másikra. 

599 átugrásban volt érintett az ember, hol kiindulópontként, hol célpontként. 

383 esetben az emberi kórokozók fertőztek egy másik állatfajt. Ez talán meglepő lehet, de gondoljunk bele, hogy a fajunk hatalmas egyedszámmal bír, és a Föld szinte minden táján jelen vagyunk. Ironikus módon leggyakrabban éppen az állatoktól kapott vírusokat (a covid, a MERS vagy az influenza vírusát) adjuk át más fajoknak.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/15. számában jelent meg április 12-én.