HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem kért semm...

Nem kért semmit az állami cég a fideszes alapítványtól a neki adott százmilliókért

HIRDETÉS

Összesen 320 millió forint közpénzt kapott a HungaroControltól a Fidesz pártalapítványa, de nem tette meg, amit vállalt cserébe – adta hírül Facebook-oldalán Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője. A képviselőnő tiltott pártfinanszírozást gyanít az állami cég és az alapítvány ügylete mögött.

HIRDETÉS

A képviselőnőnek  bírósági úton sikerült kiperelni az állami cégből a közérdekű adatot. A Szövetség a Nemzetért Alapítvány divatbemutatóra és borbemutatóra kérte a 320 millió forintot, amit végül a légiforgalmi irányítás és repülés népszerűsítésére kapott meg a HungaroControltól. A pénzt a Polgárok Házát népszerűsítő filmekre költötte az alapítvány.

„Így tömik közpénzből a fideszes végrehajtók zsebét” – kommentálta az ügyet a képviselőnő. Demeter Márta szerint a nyertes pernek köszönhetően kiadott támogatási szerződésből egyértelműen kiderül, hogy a HungaroControl úgy adott közpénzt a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy lényegében semmilyen garanciát nem kért, és semmilyen ellenőrzési pontot nem határozott meg arra vonatkozóan, hogy a Fidesz alapítványa valóban a légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt.  A képviselőnő szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is.

Demeter Márta azt is közölte a bejegyzésében, hogy a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására is pert indított, azóta a minisztérium már válaszolni sem hajlandó kérdéseire. Pedig jó lenne, ha válaszolnának, hiszen  a képviselőnő szerint  hiányosan kapta meg az anyagot, például nem adták ki számára a „repülésbiztonsági kérdőívet”, sőt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal előzetes jóváhagyását sem.

Demeter Márta szerint az már világosan látszik, hogy a 320 millió forintot – a szerződés szerint legalábbis – nem arra adta a HungaroControl, hogy azt a fideszes Polgárok Házának működésére költsék! Az alapítvány 2017-es beszámolójában szerepelnek olyan előadások, amiket főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László – tartottak.

„De persze a zsebek megtömése megint fontosabb volt nekik, mint a repülés népszerűsítése és légiirányítók toborzása…” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy szerinte: „Mindegyik fél nyakig sáros az ügyben!”

Demeter Márta felszólította az alapítványt, hogy azonnal fizesse vissza az adófizetőktől kijátszott 320 millió forintot, és azt a HungaroControl fordítsa a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelése miatt egészségkárosodást szenvedett lakosok kártalanítására.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,241lájkolóTetszik
1,991követőKövetés
15,209feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagy-Britannia: két választás között, zsákutcában

A brexit folyamata mostanra olyan bénultságot idézett elő az Egyesült Királyság kormányzati rendszerében, amilyenre a második világháború óta nem volt példa.