Perzselő hűsölés

Perzselő hűsölés

Légkondicionálók (Forrás: Pixabay)

A Föld megállíthatatlanul melegedik, sok helyütt hűtés nélkül egyszerűen lakhatatlanná válnának az ingatlanok. Ehhez alkalmazkodnunk kell, vagyis hamarosan már olyan alapvető komfortfelszereltség lesz a légkondicionálás, mint a folyóvíz vagy az áram. Csakhogy nincs ingyen ebéd: a hűtés – meglehetősen ironikus módon – pontosan azt a felmelegedést tüzeli még jobban, ami ellen bevetik. Bár ez szinte már megszokott csapdahelyzet a klímaváltozás korában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nemrég hozta nyilvánosságra, hogy 1901 óta nem volt olyan meleg a nyár Magyarországon, mint idén. A június és a július átlaghőmérséklete 22,9 Celsius-fok volt, amely abszolút rekordnak számít a XX. század kezdete óta. Ha külön vesszük az első két nyári hónapot, akkor június az eddig mért harmadik legforróbb júniusnak számít, míg július egyedül is rekorder. Bár augusztus első napjaiban enyhülni látszott a forróság, a trend egyértelmű: a nyolcvanas évek elejétől folyamatosan melegednek a nyarak hazánkban. Míg a hetvenes években a június–július átlaghőmérséklete 19 fok körül ingadozott, ez az utóbbi évekre felment 21-22 fok közé, most pedig még ezt is meghaladta.

A felmelegedésnek rettentően sok negatív következménye van és lesz. Ezek egy része közvetlenül is érinti az embert, más hatások indirekt módon befolyásolják az életminőségünket, például az időjárás átalakulása, a mezőgazdaság produktivitáscsökkenése révén. A közvetlen hatások egyértelműen hatnak egészségünkre és jólétünkre.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!