A Fidesz újabb alapszervezetét oszlatták fel

A Fidesz újabb alapszervezetét oszlatták fel

A derecskei városháza: palota, forradalom

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Eger és Csepel után újabb településen számolták fel a Fidesz helyi szervezetét: hivatalosan feloszlatták a kormánypárt derecskei csoportját – értesült lapunk. A döntést a Fidesz Országos Választmányának elnöksége hozta meg, egyhangú szavazással. Eközben a szintén viták miatt újraszerveződő új egri alapszervezetbe nem jelentkezett a kormánypárt közgyűlési frakcióvezetője.

A feloszlatásról levélben értesítette Vitányi István választókerületi elnök – a bihari térség országgyűlési képviselője – az alapszervezet tagjait. Ebben kitért arra, hogy a Hajdú-Bihar vármegyei településen tavaly nyáron ő maga kezdeményezte ezt a lépést. A választmány elnöksége indoklásában az alapszabály feloszlatásra okot adó paragrafusára hivatkozott: arra, hogy az alapszervezet működése súlyosan és tartósan sérti az alapszabályt, illetve a párt érdekeit és jó hírét.

Vitányi feloszlatásról szóló kezdeményezését tavaly augusztus elején, a derecskei időközi választás kampányában tette közzé. Ám a választmány csak hónapokkal később, december 6-án döntött az alapszervezet megszüntetéséről. Így papíron a szeptember 25-ei időközi választás idején még bőven létezett a Fidesz helyi alapszervezete. Ennek ellenére a választókerületi elnök a kampány idején illegitimnek minősített minden fideszes színekben összehívott gyűlést és jelöltállítást.

• Milyen belső viták vezettek a lépéshez?
• Mit mond a feloszlatást kezdeményező Vitányi István?
• Miben hasonlít a helyzet Egerhez és mi van most ott?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!