Péterfy Gergely: Magyarország felfalja a szülötteit

Péterfy Gergely: Magyarország felfalja a szülötteit

Péterfy Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az irodalomnak nem dolga felülemelkedni a megosztottságon. Olvassuk Pázmány Péter munkásságát: az életünk évszázadok óta a megosztottságról szól, a világunk meghasadt, egyesek az egyik oldalhoz, mások a másikhoz csatlakoznak, és persze vannak azok akik – talán naivan – abban reménykednek, hogy középen is lehet állni – mondta a Magyar Hangnak Péterfy Gergely. Az ideje nagy részét Olaszországban töltő íróval Budapesten beszélgettünk.

– Biztosak lehetünk benne, hogy a legrosszabb várakozásaink válnak valóra, vagy valami, ami azoknál is rosszabb – értékelte a Libri-ügyet Péterfy Gergely, aki szerint a NER a szokott maffiamódszerekkel elérte, hogy a tulajdonos megváljon a részesedésétől. Mint kiderült, a felvásárlás bejelentésével a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kormányközeli tehetséggondozó megvárta a június eleji Ünnepi Könyvhét végét, az író szerint az MCC-nél úgy voltak vele, hogy rendezzék meg nyugodtan a könyvhetet, az idei úgyis az utolsó ilyen esemény lesz. Abban a formában legalábbis, ahogy eddig ismertük, a könyvhétnek vége, a Libri felvásárlása fel fogja robbantani a piacot.

Megkérdeztük Péterfy Gergelyt arról a visszatérő vádról is, amely szerint „a balliberális” oldal elnyomja a jobboldali írókat. – Ez azért álságos érvelés, mert a problémájuk valójában nem az, hogy nem jutnak el az olvasókhoz, hiszen megvan a saját közönségük, napilapjaik, tévéik, az egész magyar közszolgálat; a dühük oka, hogy az Élet és Irodalom, vagyis a „baloldali” nyilvánosság nem ismeri el a munkásságukat, az olvasók elsöprő többsége pedig nem érdeklődik a műveik iránt, hanem mindenféle liberális szemetet olvas. Ezen, úgy tűnik, most erőszakkal szeretnének változtatni, „eszed, nem eszed, nem kapsz mást”-alapon – vélekedett az író.

• Mit tehetnek a kis könyvkiadók most, hogy a NER bekebelezte a könyvpiac egy jókora részét?
• Otthagyja-e a saját libris kiadóját az MCC felbukkanása miatt?
• Miért költözött Olaszországba, és miért alapította meg az Umbriai Magyar Köztársaságot?
• Miért érzi idegennek magát mindenhol, és hogyan következik mindez a családja történetéből?
• Meg lehet-e élni Magyarországon az írásból?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 23-án megjelent, 2023/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!