A helyiek szerint senki nem tudta, hogy akkugyár épül a városban

A helyiek szerint senki nem tudta, hogy akkugyár épül a városban

Ács régen a cukorgyárról volt híres. Most majd a katódról lesz? (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Cseke József a háza előtt áll, Ácson, ahol akkumulátorgyárat tervez építeni a kormány. A botjára támaszkodik. – Nem érzékelem jól magát, jöjjön közelebb – mondja. Csak az egyik szememmel látok, azzal is rosszul, mert tudja, cukros vagyok – teszi hozzá. Azután elmeséli, rászorultsági alapon kap ebédet, azt várja éppen. 11 óra 13 perc van. Az ételszállító fél és egész között szokott jönni. József a rogyadozó házát 1952-ben építette. Ha már ebéd: nem emlékszik, mikor járt utoljára étteremben, mert nincsen pénze rá. Pedig itt van a saroknál jobbra egy. Volt egy négyütemű Trabantja, pár éve, amikor már nem látott jól, eladta. Kormánypárti. 

„Bármit csinálnak, én velük vagyok” – mondja. Majd kérdez: Tudja, milyen vegyszerekkel dolgoztunk a téeszben? Azok semmik az akkumulátorhoz képest, de még mindig itt vagyok. 

Ács egy 6944 lélekszámú város Komárom-Esztergom megyében, néhány kilométerre a Dunától és Komáromtól. A napokban derült ki: újabb akkugyár települ Magyarországra: a Huayou Cobalt ezen a településen épít üzemet. Olyat, ahol elektromos akkumulátorokhoz fognak katódot gyártani. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

• Kiket csapott be a polgármester?
• Milyen előzetes információkat kaptak a gyárról a helyiek?
• Politikai hangulatkeltés van csak?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!