Nagyon kérlek, becsüld meg őt!

Nagyon kérlek, becsüld meg őt!

Orbán Viktor a Fidesz tisztújító kongresszusán (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Tanulságos visszamenőleg olvasgatni a kommunista idők „hanyatló Nyugat”-diskurzusát. Tudjuk jól, a nyolcvanas évek már az olvadásról szóltak, mégsem lehetett sejteni még két évvel a rendszerváltás előtt sem, mi várható. Mindenesetre aki nem kívánt beállni a sorba, az megtalálhatta a módját, hogy a nyugati államok kapcsán ne a propagandát kelljen visszhangoznia. A hidegháborút végül megnyerték az amerikaiak, mi pedig megmosolyogjuk azokat a szövegeket, amelyek a kommunista haladás dicséretét zengték a kapitalista métellyel szemben.

Mindez a Fidesz 30. kongresszusáról jutott eszembe. Orbán Viktortól ugyanis százezredjére is meghallgathatta mindenki a hanyatló nyugatról szóló toposzokat, azokkal szemben pedig a megfontolt, jövőbe tekintő Magyarországról szóló tündérmesét. Az orbáni narratíva szerint a nyugat-európai államok rég elvesztették identitásukat, önsorsrontó módon rohannak végzetükbe. Miközben a kihalás szélén egyensúlyoznak, a legfontosabbak számukra a migráció és az LMBT-jogok. A kormányfő szerint a vén Európa egy öregedő, fájdalmakkal kínlódó testhez hasonlítható, amely kezd mozgásképtelenné válni a munkanélküliség, az adóssághegyek, a befektetők elfordulása és a vezetők bezárkózó politikája miatt. Orbán kifejtette szombaton azt is, hogy hiába támadják, a magyar modell egyre ismertebbé válik, és „a franciák, németek, olaszok, osztrákok fél életüket odaadnák, ha migránsmentes országuk lehetne. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa.”

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!