Herendi Gábor: Ma már csak a rendszer barátai rúgnak labdába

Herendi Gábor: Ma már csak a rendszer barátai rúgnak labdába

Herendi Gábor filmrendező (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

 

Ma már csak a rendszer barátai tudnak labdába rúgni. Nagyon nagy űr tátong a hazai filmkészítésben: készül néhány mérhetetlenül költséges alkotás, ami minőségileg hol jobb, hol rosszabb, de azok a típusú alkotások, amelyek a Vajna-érában megszülettek, és Oscar-díjat, Arany Medve díjat hoztak, most hiányoznak – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Herendi Gábor.

A rendezővel szóba került a társadalmi apátia is. Mint mondta, Rengetegen voltak a Hősök terén, bár még mindig nem elegen. Van egy vagy két generáció, amely belekopott, beleöregedett a politikába. Az ellenzék már nem tud újat mondani. – Abszolút értem, hogy nem akar kinőni egy új ellenzéki erő. Ki akarná bevállalni ezt a borzadályt, ami itt van? – tette fel a kérdést.

• Korábban a magyar viszonyokhoz képest nagy költségvetésű filmeken dolgozott, de itt szerényebb büdzséből kell gazdálkodni. Ez hogyan befolyásolja a munkáját?
•  Évek óta nem kap lehetőséget a filmkészítésre. Hogyan éli meg az elhallgattatást?
• A kegyelmi ügy nyomán elindult valamiféle társadalmi változás?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 7-ig kapható 2024/9. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!