A ChatGPT csak a kezdet

A ChatGPT csak a kezdet

Szép új világ. Szép új világ? (Forrás: Pixabay)

Vajon a mesterséges általános intelligencia (artificial general intelligence, AGI) fejlesztésével foglalkozó, a ChatGPT-t a világra szabadító OpenAI tényleg meg akarja változtatni a világot? Ezt a kérdést feszegette a vállalat teljes történetét és vezetőinek karrierjét, elképzeléseit bemutató óriási anyagában a Wired. Az amerikai technológiai magazin szakírója, Steven Levy azt próbálta meg kibogozni, mit is akar az immár 30 milliárd dollár értékűre becsült, többek között Elon Musk SpaceX- és Tesla-vezér által alapított OpenAI.

Noha a cikk ajánlója szerint a 38 éves befektető és programozó Sam Altman által igazgatott cég az egész világot szeretné megváltoztatni, azért nem eszik ennyire forrón a kását. Még akkor sem, ha a nyarat hat kontinens 25 városában „végigturnézó”, a brit, a spanyol vagy épp a lengyel miniszterelnökkel is tárgyaló Altman korábban azon gondolkodott, hogy indul Kalifornia kormányzói tisztségéért – azonban rájött, tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy valami nagyobbat tegyen, hogy egy olyan vállalatot vezessen, amely megváltoztatja magát az emberiséget.

• Mennyi regisztráló próbálta ki a hozzáférhető adatok szerint az elmúlt tíz hónapban a ChatGPT-t?
• Támogatnak-e a fejlesztők bármilyen nemzetközi kontrollt?
• Maga a produktum mit gondol arról, vajon az OpenAI, illetve az általuk létrehozott program megváltoztatja-e, és ha igen, miként a világot?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: ChatGPT