A független sajtó diadala

A független sajtó diadala

Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én (Fotó: Magyar Hang)

A független sajtóra égető szükség van – mondják azok, akik még hisznek a demokrácia mindenható erejében, és vallják azok is, akik nem fogadják el a birodalmi propagandával manipulált tömegek által trónra ültetett sültbolondok életfogytig tartó hatalmát. A független sajtó veszélyes ránk – ezt pedig a trón körül lebzselő kitartottak nyüszítik kényszeredetten, és rettegnek minden egyes mocsár alól felbukkanó bűzös ügytől, amelynek nyilvánosságra kerülése nem morálisan taszítja a tekintélyelvű rendszer fejét és kiszolgálóit a szakadékba, hanem elsősorban egzisztenciálisan.

Egy rezsimnek ugyanis nincs morális alapja, az önkényuralom csupán biznisz, csak a pénzről szól, és nem az erkölcsről, értékelvűségről, az elnyomó hatalom elvesztése pedig a vagyon elillanásáról, esetleg börtönről, nem az elvek újragondolásáról, „korszerűsítéséről”. A hatalom által nem ellenőrzött és felügyelt sajtó mindig „beleköp” az autokraták és a (fél)diktátorok levesébe, zűrzavart okoz, felfordulást. A jól megtervezett szürke hétköznapok megtörnek, pánikot kelt a fejetlenség, reagálni kell, és az sem mindegy, hogyan, hiszen a hívek útmutatást várnak, diktátumokat, rászoktak arra, hogy maga a tirannus gondolkodik helyettük. És ha ráadásul egy olyan ügy kerül napvilágra, amely az autonóm sajtó nélkül örök időkre eltűnne a süllyesztőben, no akkor jön csak el a káosz, a tervszerűtlen kapkodás… mint ahogyan az elmúlt két hétben mifelénk, Magyarországon, az egykori köztársasági elnök, Novák Katalin és az egykori igazságügyi miniszter, Varga Judit kegyelmi botránya kapcsán.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!