A nap, melynek neve lett

A nap, melynek neve lett

Fotó: Magyar Hang/Végh László

Feszítsd meg! – skandálta a tömeg már jó ideje. Mit skandálta: kiabálta, ordította torkaszakadtából. Ott állt előttük egy láthatóan öszszevert, megostorozott ember fényes bíborruhában, töviskoronával a fején. Mellette a római helytartó, Pilátus. – A ti királyotokat feszítsem meg? – kérdezte Pilátus. – Nem királyunk van, hanem császárunk! – feleltek a papi fejedelmek.

Micsoda? A zsidók, akik mit sem gyűlöltek jobban, mint a római elnyomást és a rómaiakat, most azt mondták, hogy nekik nem kell az Istentől küldött Megváltó, nekik a római császár az uruk! Szégyen a köbön a zsidó vezetőknek ilyet mondani, az emberi aljasság mérhetetlen megnyilvánulása. Mi történt azon a napon?

Történetünk szereplői még nem tudták, de az a nap híres lett. Neve is van, és az egész világon így ismerik: nagypéntek. Nagypénteken a szereplők – egy kivétellel – nem tudták, mit csinálnak. Semmi nem úgy történt, ahogy eltervezték. Az egy kivétel maga az elítélt, Jézus Krisztus volt. Júdás, aki elárulta Őt, talán azt gondolta, hogy árulásával rákényszeríti mesterét, Jézust, hogy fellépjen a rómaiak ellen, és elhozza a zsidóknak a római uralom alóli szabadulást. Aztán amikor látta, hogy elítélik, megbánta tettét, visszavitte a főpapokhoz árulása jutalmát, a harminc ezüstpénzt, és ezt mondta: – Vétkeztem, hogy elárultam az ártatlan vért! Eldobta az ezüstpénzeket, elment, és felakasztotta magát.

Kajafás, a főpap, már korábban ezt mondta a nép vezetőinek: – Ti semmit sem tudtok. Meg sem gondoljátok, hogy jobb nekünk, hogy egy ember haljon meg a népért, és az egész nép el ne vesszen.

János evangéliuma hozzáteszi: „Ezt pedig nem magától mondta: hanem mivelhogy abban az évben főpap volt, jövendőt mondott, hogy Jézus meg fog halni a népért; És nemcsak a népért, hanem azért is, hogy az Isten elszéledt gyermekeit egybegyűjtse. Ama naptól azért azon tanakodtak, hogy őt megöljék.” (Jn 11,49–53) Mert szerintük Jézus csaló volt, aki csak hitegette a népet, és félő volt, hogy ebből lázadás lesz a rómaiak ellen.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!