Az árverseny és a kormányzati trükk

Az árverseny és a kormányzati trükk

Az árusítótér ártájékoztató táblákkal az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztató napján a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Naponta többször vagyok kénytelen hallgatni, hogy az éppen soros Orbán-zsoldos öntömjénező dicshimnuszokat zeng a kormányzati intézkedések – kötelező akciók, online árfigyelő – árversenyt kiváltó és így persze az infláció elleni harcban is elért hihetetlen sikereiről.

Válasszuk ketté a dolgot, s nézzük először a kötelező akciókat, amelyek szükségességét a kormányfő azzal indokolta, hogy a multinacionális élelmiszerláncok árspekulánsként viselkedtek, s ezzel részben kihasználták, részben maguk is fokozták az inflációt. (Attól az apróságtól most tekintsünk el, hogy az árak emelkedése nem korlátozódott a multikra, különben mindenki a magyar tulajdonú boltokban vásárolt volna, úgyhogy a multizásnak különös bukéja van: kicsit hasonlít a sorosozás vagy brüsszelezés politikai lózungjaira.)

• Komoly korlátai vannak az áremeléseknek.
• Már rég nagy akciókat tartottak a multik, mire jöttek a kötelező akciók.
• Ugyanazt a trükköt alkalmazza a kormány, mint korábban a rezsicsökkentésnél.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!