Az államigazgatás a politika fogságában

Az államigazgatás a politika fogságában

Csoportkép miniszterelnökkel és leendő főispánokkal 2022. június 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Jámbor óhaj, messzi délibáb marad csupán az a korábban megfogalmazott kormányzati – sőt, miniszterelnöki – szándék, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országainak egyike legyen? Jelenlegi helyzetünket elnézve meglepő lenne ennek teljesítése, vagy ha mégis, akkor remélhetően nem azon az áron, hogy olyan általános nyomor, elszegényedés, lecsúszás üti fel a fejét Európa országaiban, hogy ahhoz képest a magyar állapotok már-már ideálisnak fognak számítani. A kormánypárti nézőpont szerint legalábbis már most haladunk az armageddoni állapot felé, vagyis a keresztény-zsidó értékeitől elforduló, a genderőrülettől és a „woke” ideológiától sújtott Nyugatot ellepik a muszlim tömegek és tönkreteszik a következő évtizedekben.

Nem látok a jövőbe, de a jelent valamelyest ismerem, és kifejezetten kínosan feszengtem évekkel ezelőtt, amikor a ferihegyi repülőtér után pár órával a hatalmas területű frankfurti repülőtéren találtam magam, ahol még az egyes kapuk között is több kilométeres távolságok voltak, óriási bevásárlóközpont fogadta a világ minden tájáról érkező utasokat. Bizony, a magyar reptér ütött-kopott falunak tűnt a hanyatló Nyugat csillogó-villogó repülőtere mellett. De elég csak átmenni osztrák szomszédainkhoz, és bár gond, kihívás ott is akad, összességében inkább tiszta levegővel és patakokkal, gyönyörű hegyekkel, muskátlis vendégházak sorával fog találkozni az arra vetődő – aki pedig ott telepedik le, a magyarországinál bizony jobb fizetésekkel, jobb oktatással, magasabb életszínvonallal szembesül. A nyugati tapasztalatok is arra intenek, hogy jól élhető ország nem teremthető meg magas színvonalon működő állam nélkül. A német-osztrák közigazgatás a Max Weber-i szemléletet viseli magán, vagyis a politikai szférától elkülönülő közigazgatási alrendszert hoztak létre. Ezzel lehetett biztosítani, hogy a közigazgatásban elsősorban a szakértelem és kevésbé a politikai szempont érvényesüljön. Ideális helyzet persze sehol nincs, így német nyelvterületen sincs minden rendben, ám a Beamte státuszú munkavállalókat kemény munkajogi szabályok védik a munkáltatók túlkapásaitól.

• Hogy sikerült a NER-nek maga alá gyűrnie a közigazgatást?
• Mikortól tette Orbán teljesen illuzórikussá a politikamentes közigazgatást?
• Mi mutatja az Orbán-rendszer kétarcűságát?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!