Az űrben nem hallják a sikolyunk

Az űrben nem hallják a sikolyunk

A Blue Origin amerikai űripari vállalat által közreadott videóról készített felvételen a 18 éves holland Oliver Daemen, Mark Bezos, a fivére, Jeff Bezos amerikai milliárdos, az Amazon internetes kereskedelmi cég és a Blue Origin alapítója, Wally Funk 82 éves egykori amerikai pilótanő és Ariane Cornell, a Blue Origin értékesítési igazgatója (b-j) egy sajtóértekezleten a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötőben sikeres űrutazásuk után, 2021. július 20-án (Fotó: MTI/EPA/Blue Origin)

Amikor a Nostromo legénysége leszáll az ismeretlen bolygón, a gyarmatosítás ősi reflexe és a küldetéséért járó jutalom hajtja az űrhajósokat, mégis a felfedezés tudományos jelentősége alakítja horrorrá a történetüket. Az Alien című film alapvető konfliktusát egy váratlanul felbukkanó új létforma okozza, amely nehezen egyeztethető össze az emberi élettel. Erre az űrhajósok is hamar rádöbbennek, amikor a metálszürke idegen lény egyik társuk mellkasát átszakítva a világra jön, és megkezdi vadászatát. A rémisztő hajsza közben talán eszünkbe sem jut, hogy a szörnyeteget a hódítás vágya és a kapzsiság szabadította el, vagyis a rém legkevésbé sem emberi vonásai mögött túlságosan is emberi motivációk rejlenek. 

Bár több mint fél évszáddal Neil Armstrong kis lépéseit követően még mindig sokan kételkednek benne, hogy az ember a Holdon járt, a földi szkepticizmust zárójelbe téve napjainkban újraindult az űrverseny. A felmelegített küzdelem sokszínűbbnek ígérkezik a hidegháborús fordulónál, hiszen az Egyesült Államok és a Szovjetunió (Oroszország) mellett immár Kína, India és az EU is beszállt. Sőt, ha hihetünk Szijjártó Péternek, hamarosan újabb rivális lép színre: legkésőbb 2025-ben újra lesz magyar űrhajósunk. 

A kolonializáció mégsem tűnik nemzeti sportágnak, a Földet elsősorban a gigacégek képviselői hagyhatják majd el.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!