Azahriah sikere: gerjesztett konfliktus vagy valódi tündérmese?

Azahriah sikere: gerjesztett konfliktus vagy valódi tündérmese?

Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Azahriah sikerében talán az a legmeglepőbb, hogy látszólag egyik napról a másikra következett be. Szélesebb tömegek idén március végén ismerhették meg ezt a nevet, miután a 2019-ben popénekesként bemutatkozó Baukó Attila telt házas koncertet adott Budapesten a Papp László Arénában. Az erről készült felvételt mindenki láthatta, így nemcsak a valóban látványos, nagyívű show, de az eksztatikus állapotban lévő tizenéves rajongói tömegek is sokakat meglephettek.

Mindez tényleg a radar alatt történt, hiszen 2020 tavaszától a koronavírus-járvánnyal foglalkozott a világ, a korlátozások miatt bizonyos időszakokban pedig koncerteket sem lehetett tartani. Jellemző, hogy utólag az EFOTT és a Campus szervezői már azon is összevesznek, melyik fesztiválon lépett fel először a popsztár. Pedig a legelső buli valójában 2021. július 1-jén, a budapesti Monyo Landen volt, és rögtön teltházas lett. Más kérdés, hogy a korábbi koncerthelyszínek közül a legtöbben a tavalyi Szolnoki Palacsintafesztiválról, illetve ott, a vécék mögötti, a rajongóval elkövetett szexuális aktusról hallhattak. Bő egy évvel később már úgy idézik fel sokan ezt a bulvársztorit, mintha legalábbis valamikor a régmúltban történt volna. Ebben is benne van az énekes gyorsnak tűnő felemelkedése, amely mára odáig jutott, hogy jövőre háromszor is megtölti majd a Puskás Arénát. Mindez azt jelenti, hogy naponta ötvenezren nézhetik majd, a még mindig csak 21 éves zenész pedig koncertenként százmilliókat kaszálhat. A kiugró siker valóban éles kontrasztot képezhet azzal, Baukó mennyire lentről kezdte. Sikerének titkát a népmeseiségben kereshetjük Pál Dániel Levente költő-író szerint. 

• Miért gondolja úgy Czutor Zoltán, hogy itt nem generációs törésvonalról van szó?
• Milyen tendenciát tart veszélyesnek a Felső Tízezer, a Platon Karatev és a Galaxisok zenésze, Sallai László?
• Mi mindent lehet dicsérni Pál Dániel Levente szerint Azahriah dalaiban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!