A Mol veszi át a hulladékgazdálkodást, kérdésessé vált a vasazók és fémkereskedők jövője

A Mol veszi át a hulladékgazdálkodást, kérdésessé vált a vasazók és fémkereskedők jövője

MOLopólium: tartanak a MOL kiváltságos helyzete és várható tervei miatt a fémkereskedők (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

A Mol kezébe kerül az ország hulladékgazdálkodása, ami gyökeresen átalakítja a fémkereskedés világát. A fémszakma és a lomisok rettegnek a változástól, a cég mindenkit nyugtatni próbál

Dübörögve fordul be egy teherautó a szélesre tárt fémkapun. Távolabb markoló nyikorog, piheként szórja a többmázsás autóroncsokat. Állandó az alapzaj, az ollózó-, bálázógépek zakatolását csak a még hangosabbra tekert technó és egy-két kiáltás töri át – munka közben így „dúdol” a tucatnyi embert foglalkoztató kőbányai fémkereskedés.

Új góré a fémpiacon

– A telepünk viszonylag kicsi, de többmilliárdos éves bevételt érünk el. Van közel száz kisebb-nagyobb partnerünk – meséli Géza, a cég egyik ügyvezetője, miközben végigkísér minket az alumíniumbálák, óriáskonténerek birodalmában. Gézáék – akik kérték, hogy cikkünkben ne szerepeljen sem a cég, sem a tulajdonosok valódi neve – nagy szállítmányokkal foglalkoznak, ám a szomszédban működő kiskereskedők kerti vashulladékot, pár tíz kilós tételeket is átvesznek. Az egymással is kereskedő szomszédok jól működő közösséget alkotnak. Ezt a bejáratott rendszert változtatná meg alapjaiban a hulladékgazdálkodás piacára belépő Mol Nyrt., amely jövő évtől a teljes hazai szemétbizniszt átveszi.

A kezelési jogokat 35 éves állami koncessziós szerződés keretében elnyerő Mol (a szerződésről később részletesebben írunk) nem csak a szelektív kukákba kerülő lakossági hulladékot kezelné – vagyis közel 4,5 millió háztartás betétdíjas szemetét –, az ipari hulladékokra és a bontott járművekre is igényt tart.

 

• Miért érzik úgy a kereskedők, hogy sötétbe ugranak, ha elfogadják a MOL szabta feltételeket?
• Kik járhatnak igazán rosszul az új feltételekkel?
• Mit gondol a MOL a kialakuló helyzetről?
• És kik azok a NER-es nagyvállalkozók, akik jó időben, jó helyen lesznek a piac átalakulásakor?

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!