„Ezek már-már sztálini módszerek”

„Ezek már-már sztálini módszerek”

2023. március 3-án készült kép Jevgenyij Prigozsin orosz üzletemberről, a Wagner katonai magánvállalat alapítójáról. 2023. augusztus 23-án az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij

Egyrészt nem meglepő, hogy mi történt Jevgenyij Prigozsinnal, de így is váratlan az egész – fejtette ki megkeresésünkre Anton Bendarzsevszkij. A biztonságpolitikai szakértőt a Wagner-vezér magángépének szerda esti lezuhanásáról kérdeztük. A puccskísérlet után pontosan két hónappal történt az eset, Prigozsin mellett a gép kilenc másik utasa is életét vesztette. Köztük volt a Wagner alapítója, Dmitrij Utkin is. Az orosz légierő rögtön közölte, hogy Prigozsin neve az utaslistán volt, majd bejelentették azt is, hogy a Wagner vezetője életét vesztette.

Az eddig megjelent feltételezések szerint a gépet légvédelmi rakéták találhatták el. A Kreml és az orosz védelmi minisztérium sem nyilatkozott az ügyben. A Moszkvából Szentpétervárra tartó gép Kuzsinkeno falu mellett ért földet. Az oroszországi Nyomozati Bizottság büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket. A közlemény szerint a Büntető törvénykönyv 263. cikke szerinti bűncselekmény történhetett. Az érintett pont a közlekedésbiztonsági szabályok és a légi közlekedés működésének megsértését érinti.

Joe Biden amerikai elnök úgy kommentálta a történteket: nem tudja, mi történt, de nincs meglepve. Szerinte nem sok olyan dolog esik meg Oroszországban, amely mögött ne Putyin állna. Belarusz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állította, hogy egy Wagner-konvoj megindulhatott Moszkva felé, ezt az értesülést viszont eddig nem sikerült megerősíteni. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko szintén úgy értesült, hogy a wagneresek fontolgathatják a Moszkva felé való megindulást. 

• A szakértő szerint meglepő, hogy ennyire hamar, demonstratívan iktatták ki Prigozsint. Mit jelezhet ez?
• Kinek üzenhettek azzal, ami Prigozsinnal történt?
• Mi következhet ezután?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!