Bosszút szült a bosszú

Bosszút szült a bosszú

Romokat és törmelékeket takarítanak el városi dolgozók a január 2-i orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakóházak előtt 2024. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Intenzív rakétaeső érte Kijevet, a támadást orosz katonai repülőgépek hajtottak végre – közölte kedden az ukrán hadsereg, miután tíz erős robbanás rázta meg az ukrán fővárost. Az orosz rakéták ezúttal elérték a kijevi lakónegyedeket is, ahol egy időre megszűnt az áramszolgáltatás. Ám az oroszok nem kímélték Harkiv városát sem, amelyet szintén több találat ért a keddi támadásban. A mostani akció azonban valószínűleg csak a folytatása volt annak a bosszúhadjáratnak, amit péntek reggel láthatott a világ. Emlékeztetőül: múlt hét elején az ukrán hadsereg megsemmisített egy, a krími kikötővárosban, Feodoszijában állomásozó orosz hadihajót, ami a Kreml részéről egészen különös választ szült.

Habár Moszkva jellemzően inkább eltitkolni vagy bagatellizálni szokta veszteségeit, ezúttal az orosz állami média részletesen beszámolt az esetről: a csapásnak egy halálos áldozat mellett legalább négy sebesültje is volt, a mentési munkálatokban 250 tűzoltó vett részt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig büszkén jelentette be, hogy a sikeres akció után a Novocserkaszk hajó is csatlakozott az orosz „víz alatti fekete-tengeri flottához”.
Kijev akciója után az oroszok valóságos rakétaesőt zúdítottak Ukrajnára, amit a háború kezdete óta a legnagyobb légitámadásként említenek. A pénteki támadások ugyanis nemcsak Kijevet, hanem Odesszát, Lemberget, Dnyiprót, Harkivot és Zaporizzsját is célba vették, ahol számos halálos áldozatot követeltek. Az orosz támadás intenzitását mutatja, hogy Harkiv városában például három órán keresztül hallották a bombázásokat. Moszkva büntetőakciójának egyenlege elkeserítő: csak a pénteki támadás során száznál is több ember sérült meg, 41-en pedig meghaltak. Zelenszkij szerint Oroszország mintegy 110 rakétát lőtt ki, a támadás során pedig egy szülészeti osztály, oktatási létesítmények, egy bevásárlóközpont, sőt többszintes lakóépületek és magánházak is találatot kaptak.

• Mit szóltak Nyugaton az ukrán válaszcsapáshoz?
• Fegyverszüneti kísérlet a láthatáron?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!