„A Stockholm-szindrómás magyar társadalom önjelölt áldozata a tekintélyuralmi államnak”

„A Stockholm-szindrómás magyar társadalom önjelölt áldozata a tekintélyuralmi államnak”

Disznóvágáson Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Ha volt az elmúlt időszakban olyan jelenség, ami kihatott az egész társadalomra, az bizonyosan az inflációs és gazdasági válság nyomán érkező elszegényedés, amiről hónapról hónapra érkeztek az elkeserítő statisztikák. Mégis, a magyar ember még az egyre reménytelenebb élethelyzete ellenére sem vonul tömegesen az utcára, sőt még a politikai erőviszonyok sem változtak érdemben. Már a saját sorsunk sem érdekel bennünket? Bretter Zoltán filozófus-politológus elemzése.

Van ebben az országban pár millió ember, aki sem anyagi helyzetének romlását, sem a liberális demokráciák jogi és morális alapjainak szétverését, sem a hivatalok túlkapásait nem kéri számon a hatalmon, ellenben elfogadja a tekintélyuralmi államot. Sem a szerteágazó korrupciót, sem az érdemtelen meggazdagodást, a Lölő-jelenséget és urizálást, horribile dictu, az etnikai diszkriminációt, a hajléktalanok, a homoszexuálisok, a nők, a civil szervezetek üldözését nem akarja észrevenni, illetve lelkesen, az intolerancia gőgjétől feszítve mentegeti. Szűk körben lázong az egészségügy, az oktatás színvonala és tartalma ellen, miközben tanár-, diák-, egészségügyi-tüntetések főrendőri felvezetés mellett halnak el.

Csöndben kaparnak a kurták. Ősi magyar, és általában a kelet- és közép-európai, szegény és fejlődésükben megkésett országok tapasztalata, hogy társadalmi dilemmáinkat célszerűbb saját szűk egzisztenciánk keretében megoldani, amolyan „okosba”. A száj nem beszédre, hanem tömésre való, és akkor a fej megússza épségben.

• Stockholm-szindrómás a magyar társadalom?
• Hogy sétál csapdába az ellenzék?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!