Csak az év végére érhet véget az építőanyagok árrobbanása

Csak az év végére érhet véget az építőanyagok árrobbanása

Felújítás (Fotó: Shutterstock)

Be szerettem volna fedni a teraszt a gyermeket nevelőknek járó 3 millió forintos lakásfelújítási tá­mo­gatásból, de végül lemondtam róla, mert gyakorlatilag kiszámíthatatlan, mennyibe is fog kerülni. Az ács ugyanis, akivel egy hónappal korábban megegyeztem, azzal jelentkezett, hogy napról napra drágulnak a faanyagok, ezért kénytelen jelentősen emelni az ajánlott árat – számolt be egy olvasónk arról, hogyan érintette felújítási terveit az építőanyagok utóbbi időben tapasztalt árrobbanása. Nem egyedi esetről van szó, egyre-másra hallani hasonló történetekről, miszerint olyan gyorsan drágulnak az építőanyagok, hogy egy-egy árajánlat olykor csak egy napig él.

Mindössze 24 óráig él egy ajánlat

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb adatai is robbanásszerű áremelkedésről tanúskodnak: 2021. január–május között a leggyorsabban a faanyagok ára változott, öt hónap alatt Budapesten 93 százalékkal lett drágább, de országosan is 72 százalékkal nőtt az ár. A hőszigetelő anyagok esetében a drágulás mértéke 55, illetve 47 százalék volt, az elektromos kábeleknél pedig 35 és 42 százalék. De még a legszerényebb drágulást produkáló betonfélék ára is 5-10 százalékkal emelkedett. Ha nem is olyan mértékben, mint az alapanyagok, de tisztességesen nőttek a munkadíjak is. A fővárosban a személyi költségek 10–14 százalékkal voltak magasabbak májusban, mint januárban, országosan pedig 11–13 százalékos volt a drágulás. De például a szállítási költségek is 10–15 százalékkal emelkedtek öt hónap alatt.

• Csak látszatsegítségre futja?
• Mire lehet számítani az előttünk álló hónapokban?

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!