Csalikancsó

Csalikancsó

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Aki egy kicsit is járatos a magyar fazekasok világában, annak nem kell bemutatnom a hódmezővásárhelyi fazekasmesterek találmányának mondható, igencsak furfangos, ivóedénynek csak viccelődve-tréfálkozva nevezhető, füles edényt. Elég ránézni, és máris turpisságot sejt az ember a különféleképp kilyuggatott mestermunka láttán. Óvakodnunk kell, ha ilyen edényből kínálnak meg bennünket egy-egy alkalmi borozgatás alkalmával, hisz akik furmányos vendéglátóként kezünkbe adják, a titkot ismerve egymásra nézve kuncognak, titkon sunyítanak, összekacsintanak, legrosszabb esetben magukban már előre kacagnak, hisz tudják, hogy aki nem ismeri a jól kiagyalt edény titkát, egy-két perc múltán saját nyakába önti a szőlő nemessé érett levét, hogy a végén fölcsattanjon a hahota, a beugratásból fakadó kárörvendő röhögés. Ezt így együtt nevezhetjük népi tudománynak és népies tréfacsinálásnak, kézműves mesterműnek és vaskos trufának, és hogy a mai nyelvhasználatban járatosok is értsék: brutális szívatásnak.

A titkot Hódmezővásárhely hajdani jeles fazekasa, Kis Zoli bácsi fedte föl. Nem mellesleg: a szép tányérjainak fenekét nem szívesen mutogattam a vendégeinknek, mert a monogramja láttán kérdéseket tehettek volna föl. Ez volt ott olvasható: KISZ, azaz a készítője Kis Zoltán. Hozzá Rubinfalvi Miska bácsival, a hajdan városszerte ismert és elismert szegedi kulcskirállyal jutottam el, pontosabban ő vett rá, hogy vigyem el, lévén ő az autókat is csak a zárjaikról ismerte, autóra nem költött, ha szükség volt rá, a bajba jutottak vitték el a házukhoz vagy lakásukhoz, és bizony bőven van emlékünk arról, hogy a külső kilincs nélküli lakótelepi lakások ajtaját gyakran csapta be a huzat, minden kulcs odabent maradt, Miska bácsi percek alatt bejuttatta a lakásba a kívül rekedteket. Miről volt még híres Miska bácsi? Az összegyűjtött miskakancsókról. A tízcentis kismiskáktól kezdve a méteres magasságú óriás miskákig több száz méretben, változatban, színben és díszben sorakoztak a Feketesas utcai lakásában és az ebből nyíló műhelyében. Válóperig nem jutottak, de a felesége morgolódása jelezte, hogy jobb lenne, ha el sem indulnánk, mert lehet, hogy szép miskakancsókat vásárolunk és hozunk haza, de ez számára csak azt jelenti, hogy ismét szaporodnak a kancsók, amikről neki kell majd letörölgetni a rárakódott port.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!