Csalódni Mindszenty Józsefben?

Csalódni Mindszenty Józsefben?

Mindszenty József 1956. november 1-jén, kiszabadítása után az Úri utcai érseki palota udvarán (Fotó: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv/Jack Metzger)

Ungváry Krisztián közelmúltban megjelent, Mindszenty József működését erősen bíráló, a mítoszrombolás szándékával íródott kötetét, mint várható volt, részben tiltakozás fogadta. A könyv apropóján az egykori hercegprímás működésének két fontos időszakát, illetve a Mindszenty-kép 1990 óta eltelt átalakulását vizsgáltuk.

Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök az ötvenes évek elején (az időpontot nem tudjuk biztosan) az elszenvedett kínzások következtében vértanúhalált halt a kistarcsai internálótáborban. XVI. Benedek pápa jóváhagyásával 2009 októberében avatták boldoggá Esztergomban. Jól emlékszem egy ismerősöm akkori reakciójára: – Miért nem Mindszenty Józsefet? A Vatikán politikai döntést hozott. Mindszenty kényes ügy, mást próbálnak előtérbe tolni helyette. Meglepődtem, mert bár tudtam a néhai bíboros és a Vatikán hosszan elhúzódó, csöndes ellentétéről, nem gondoltam, hogy egy vértanú „politikai szent” lenne.

• Meszlényi vagy Beresztóczy?
• Kell-e a modus vivendi?
• Kádár öröme?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!