Csend legyen!

Csend legyen!

Lázongó diákok és tanárok (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Röhögni is lehetne azokon a kormánypárti véleményeken, miszerint Magyarországon nagyobb szabadság leledzik, mint Nyugaton, de inkább szomorkodjunk. A NER olykor szereti megcáfolni saját magát. A pedagógus-státusztörvény számos hátrányos munkajogi változtatáson túl a pedagógusok véleménynyilvánítási szabadságát is súlyosan korlátozza. A tanárok sztrájkjai és tiltakozásai mára erőt veszítettek, de arra mégis alkalmasak voltak, hogy tartósan felhívják a közvélemény figyelmét az iskolák válságára – ennek kell immáron véget vetni a kormány jogszabály-tervezetének szándéka szerint. Egykori, Svejk idejéből származó „Maul halten und weiter dienen!”, azaz „Pofát befogni és tovább szolgálni!” parancs lesz az irányadó a továbbiakban a pedagógusokra nézvést, akinek nem tetszik, az pedig mehet, ezt segíti a paragrafusok tengere is.

A Belügyminisztérium tervezetének nyakatekert megfogalmazása eltiltja a tanárokat attól, hogy a.) megnyilvánulásaikkal szembehelyezkedjenek az alaptörvény általános etikai normáival; b.) a köznevelésbe vetett bizalom erősödését akadályozzák. Nem pusztán deklaratív elvárásokról van szó, az állami tankerületi munkáltató fegyelmi intézkedésekkel (például fizetéscsökkentés) vagy éppen elbocsátással is megszüntetheti a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt.

• Korlátozza a szólásszabadságot a státusztörvény.
• Mit léphet az Alkotmánybíróság a törvény elfogadására?
• Újabb kötelezettségszegési eljárást indíthat az EU?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!