Így jutottunk el Kijevbe

Így jutottunk el Kijevbe

Ilyen szerelvények viszik Lengyelországból Kijevbe a világ vezető politikusait is (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Két délkelet-lengyelországi település került a nyugati politika és a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát: Rzeszów és Przemysl. Mindkettőt meglátogattuk: az egyik a világot köti össze a lengyel határral, a másik Kijevet a nagyvilággal.

Telt házzal, nagyjából kétszáz utassal indult vasárnap délután a LOT Embraer típusú gépe Varsóból a Rzeszów–Jasionka reptérre. Amikor a kárpátaljai régió fővárosának számító, nagyjából 180 ezres város légikikötőjében landoltunk, hat Patriot légvédelmi üteget számoltam össze a kifutópálya mellett. A település egyébként Nyíregyháza testvérvárosa, de nem erről lett híres az elmúlt időszakban, hanem arról, hogy itt van az ukrán határhoz legközelebbi NATO-repülőtér. Putyin háborúja a feje tetejére állította e különben nem túl jelentős (forgalom alapján korábban az országos listán mindössze a nyolcadik helyen lévő) lengyel légikikötő életét: tavaly február óta ez lett a NATO legfontosabb bázisa az ukrán segítségnyújtáshoz. Ide érkezik a legtöbb nehézfegyver, a nemzetközi segélyek jelentős része, innen viszik a sebesülteket a nyugat-európai kórházakba, és a nyugati világ szinte összes fontos politikusának gépe is itt szállt le, amikor Kijevbe látogattak. Innen indult Zelenszkij Washingtonba, és az Air Force One már kétszer is parkolt ezen a betonon.

• Milyen tapasztalataink voltak a reptéren?
• Mi az a csípős Joe és jutott-e belőle nekünk?
• Hogyan néz ki Przemysl vasútállomása, ahonnan Kijevbe jutnak el az átlagemberek és nemzetközi vezető politikusok is?
• Mennyire bonyolult feljutni egy Kijevbe tartó vonatra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kijev, Rzeszów, Przemysl