Egy éve nem tisztázott, mi okozta Homonnay Gergely halálát

Egy éve nem tisztázott, mi okozta Homonnay Gergely halálát

Homonnay Gergely író, újságíró a DK Gyere bátran, Magyarország! címmel tartott kampányrendezvényén a XIII. kerületi Szent István parkban 2018. április 6-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az Erzsi for president Facebook-oldal több tízezer követőjét sokkolta a hír 2022 január 2-án: meghalt Homonnay Gergely 53 éves író, újságíró, a meleg és kisebbségi jogok harcos képviselője – a királynői természetű Erzsi macska „szolgálója” és krónikása. A homoszexualitását teljes természetességgel vállaló Homonnay Gergely január elsején egy római melegbárban, a Bananon Clubban vesztette életét. Az Erzsi Facebook-oldal posztjaiból és az olasz lapértesülésekből nagyjából megismerhetőek az utolsó órák eseményei is.

Az író 2021. december 31-én, este nyolc órakor posztolt utoljára (Erzsi macska nevében) majd barátaival bulizott. Hajnali öt körül lépett be a belvárosi, Via Pontremolin található Bananon VIP-részlegébe – az Il Mesaggero nevű lap úgy tudta, Homonnayt egy máig ismeretlen férfi kísérte, ő azonban hamarosan távozott a bárból. Bár elvileg népes szilveszteri utóbuliba érkezett, Homonnay Gergelyre mégis egyedül találtak rá az alagsori törökfürdőben, rosszullétre panaszkodott. A bár tulajdonosai dél körül hívták a 118-as segélyhívószámot, ám a kiérkező mentők már hiába próbálták stabilizálni az addigra eszméletlen férfi állapotát, szervezete rövid időn belül feladta a küzdelmet – halálát szívleállás és a keringés összeomlása idézte elő. A helyszínelő római csendőrök lapértesülés szerint kábítószergyanús port és egy fiolában valamilyen folyadékot találtak Homonnay szekrényében. A Corriere della Sera és a Repubblica szerint Gina (GHB) és kokain került elő, a Repubblica azt is tudni vélte, hogy Homonnay gyakran használt partidrogokat buli közben.

• Milyen gyanúval rendelt el nyomozást az olasz ügyészség az író halála miatt?
• Milyennek látták Hommonayt közeli ismerősei?
• Milyen politikai botránnyal hozták kapcsolatba halála előtt az Erzsi macskával ismertté vált újságírót?
• Hogyan került géppisztoly Varga Judit, igazságügyi miniszter kezébe?
• Milyen teóriák láttak napvilágot Homonnay Gergely máig rejtélyes halálesete miatt?

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!