Fico asszisztenst ültetne az államfői székbe

Fico asszisztenst ültetne az államfői székbe

Peter Pellegrini korábbi kormányfő, a Hang – Szociáldemokrácia párt vezetője voksol egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök bejelentette, hogy elindul a március 23-án sorra kerülő szlovák államfőválasztáson. Robert Fico koalíciós partneréről (aki valaha egy pártban politizált a szlovák miniszterelnökkel) persze jó ideje sejteni lehetett, hogy indulni fog – olyannyira, hogy az elmúlt hónapokban a szlovákiai közvélemény-kutatók már feltüntették a politikus nevét a válaszlehetőségek között. És bár kezdetben úgy tűnt, Pellegrini könnyedén megnyerheti a választást, azóta eddig egyetlen riválisa, Ivan Korcok korábbi külügyminiszter növelni tudta népszerűségét. A tét óriási: amennyiben Pellegrini szerzi meg az államfői széket, Ficónak aligha kell tartania attól, hogy az elnöki pozíció ellensúlya lesz a kormánynak.

Pellegrini ezt maga sem titkolja. A Hang – Szociáldemokrácia (Hlas–SD) elnöke pénteki besztercebányai beszédében hangsúlyozta: tévesnek tartja azt az elképzelést, hogy az államfőnek ellensúlyoznia kell a kormányt. Ő úgy gondolja, hogy ez az államfő szerepének félreértése, neki inkább egyesítenie kell az országot, és tiszteletet kell kivívnia külföldön. A politikus ugyanitt ígéretet tett, hogy megválasztása esetén Szlovákia továbbra is erős tagja lesz az Európai Uniónak és a NATO-nak, de olyan szuverén külpolitikát fog folytatni, amely elsősorban a szlovák nemzeti érdekeket védi. Ebben pedig aligha lesz majd nehéz dolga, hiszen Fico pártja, a SMER–SD máris kijelentette, hogy támogatja Pellegrini indulását.

• Ki lesz Pellegrini fő ellenfele?
• Milyen esélyeik vannak a jelölteknek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!