Fiktív lakcímek, felfüggesztett börtönbüntetések Kispaládon

Fiktív lakcímek, felfüggesztett börtönbüntetések Kispaládon

Sankó Gizella (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Esteledik is, a köd is nagy, és a kispaládi kéményekből dőlő füst sem segíti a tisztánlátást. Így is kivehetők a megdöbbenésnek és az ijedtségnek a jelei annak a férfinak az arcán, akit arról kérdezünk az ukrán határ mentén meghúzódó kis faluban, hogy mit szól a fiktív lakcímek legalizálásához. – Keressenek mást! – hadarja sietve, de ahogy mindezt kimondja, látványosan megkönnyebbül: egy teherautó jött érte, be is pattan gyorsan az anyósülésre.

Kispalád az a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, ahol a voksturizmus egészen extrém méreteket öltött, éppen ezért arra az egyszerű kérdésre is nehéz választ adni, hogy mennyien élnek Kispaládon. A Belügyminisztérium adatai alapján mindenesetre rövid idő alatt jelentős népességrobbanás történt ebben a magára hagyott, szomorúan csendes faluban. 2014-ben 623-an laktak itt a BM szerint, ez a szám egy év múlva felugrott 1062-re, 2016-ra pedig már 1328-an lettek a kispaládiak, aztán elég volt még egy esztendő, és felugrott a lélekszám 1347-re.

Persze a létszámot növelő személyek java része sosem lakott Kispaládon.

• Mi történt és történik a helyiekkel?
• Miért vállalták egyesek a bejelentéseket?
• Mit mond a polgármester?

A teljes riportot a Magyar Hang november 26-án megjelent 2021/48. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!