Még gyereke óvodájából is kitiltották a csalással vádolt tudóst

Még gyereke óvodájából is kitiltották a csalással vádolt tudóst

Francesca Gino (Fotó: Harvard Business School)

Akár bevallja, akár nem, minden ember rajong a botrányokért. Ez épp szabálykövető természetünkből fakad, hiszen a szabályok betartását tekintjük a normának, így minden szabályszegés izgalmas és érdekes számunkra. Főként, ha a szabályszegést egy tekintélyes ember követi el, mint például Francesca Gino, a Harvard Egyetem sztárpszichológusa, aki tudományos hamisítással bukott le – és dőlt romba a karrierje. Az csak hab a tortán, hogy Gino szakterülete a szabályszegés és a becsületesség kutatása volt.

Talán ennél nagyobb megaláztatást nem élhet át egy kutató: derült égből villámcsapásként (vagy legalábbis az ő narratívája szerint teljesen váratlanul) megjelennek nála az egyetemi rendőrség tisztjei egy tisztviselővel, aki közli vele, hogy most azonnal át kell adnia minden birtokában lévő egyetemi adattároló eszközt, mert nyomozás folyik ellene adathamisítás miatt. Ettől a pillanattól kezdve sehova sem mehet egyedül a munkahelyén, az őrök elkísérik az irodájába, ahol jegyzőkönyvezik a laptopok, egyebek átadását, majd a kutató összeszedheti a közmondásos papírdobozba a személyes holmiját, és gyakorlatilag fizikailag is kirúgják az épületből.

Ez történt nagyjából két évvel ezelőtt az olasz származású Francesca Ginóval a Harvard Egyetem üzleti karán. Gino a viselkedéstudomány felemelkedő csillaga volt, szakmányban termelte a szenzációsabbnál szenzációsabb tanulmányokat az emberi viselkedésről, legfőképp az őszinteségről. Nem sokkal korábban populáris bestsellert írt Lázadó tehetség: miért éri meg megszegni a szabályokat a munkában és az életben? címmel. Gino előadást tartott a nagyon népszerű, bár nem mindig a tudományos rigorózusságáról híres TED egyik rendezvényén, és gyakori szakértője volt az amerikai közrádiónak, az NPR-nak. Az egyik műsorban ezt mondta a könyvével kapcsolatban: a szabályszegés „pozitív változást eredményez”. Nos, nem a levegőbe beszélt.

• Mit követhetett el Gino?
• Miért óriási megaláztatás ez neki?
• Milyen kutatási eredményeknél csalhattak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!