Gumilövedék a parlamentben

Gumilövedék a parlamentben

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal az európai uniós minimálbérről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetéséről, valamint a munkavédelemi törvény módosításáról szóló előterjesztés általános vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha Dobrev Klára megjelenik az Országgyűlés ülésén, elszabadulnak az indulatok. Az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv hazai jogba való átültetése volt április 10-én a plenáris ülés egyik napirendi pontja. A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke ennek örve alatt az Orbán-rendszer eltakarításának szükségességét hangoztatta felszólalása végén, a kormánypárti reakció pedig egy bőséges gyurcsányozás volt. Magáról a törvénytervezetről, különösen annak kiindulópontjáról – miről szól az uniós minimálbér, szól-e egyáltalán bármiről is – kevés szó esett ebben a csúnya adok-kapokban.

Nacsa Lőrinc kormánypárti képviselő szereti a harcot. A parlamenti üléseken számos alkalommal vetette észre már magát az ellenzéki képviselők durva, személyeskedő támadásával. Ezúttal is provokatív hangot ütött meg, a DK-s képviselők pedig nem türtőztették magukat, és hangos bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni a szónokot. Idézet a szó szerinti jegyzőkönyvből: „NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Ön Gyurcsány Ferenc feleségeként idejön a magyar parlamentbe, és azt mondja, hogy önök állnak ki a magyar emberek béréért, a magyar munkavállalókért. (Dr. Vadai Ágnes: Ez az egyetlen igaz mondat, ez az igazság!) Az a helyzet, tisztelt képviselő asszony, hogy amikor cselekedni lehetett volna (dr. Vadai Ágnes: Akkor cselekedtünk!), amikor az önök kezében volt a hatalom (dr. Vadai Ágnes: Nem a hatalom a kormányzás! Ez a különbség!), amikor be lehetett volna bizonyítani azt, hogy a magyar emberek oldalán állnak, akkor a magyar emberek béremelés helyett önöktől gumilövedéket és kardlapot kaptak. (Hangok a DK soraiban: Jaaaj!; közbeszólás a DK soraiból: Micsoda érvek!; dr. Vadai Ágnes: Ciki van!) Az ön férje úgy döntött, hogy a magyar emberek közé lövet gumilövedékkel (Hangok a DK soraiban: Jaaaj!; Arató Gergely: Ez hazugság, tudod, hogy hazugság!), mert a magyar embereknek nem tetszett, amit csinált ezzel az országgal, a magyar embereknek nem tetszett, amit csinált ezzel az országgal. Önök százezreket hagytak az út szélén megalázó segélyre kényszerítve, nem munkát adtak, hanem elüldözték a beruházókat Magyarországról, elüldözték őket. (Dr. Vadai Ágnes: Tényleg? A Mercedest ki hozta?; közbeszólások a DK soraiból. Az elnök csenget. Dr. Vadai Ágnes: A szemetet hoztátok ide! Megmérgezitek a magyarokat, megmérgezitek a kismamákat!)

Lezsák Sándor levezető elnök további adok-kapok után csendre intette a bekiabáló képviselőket, ugyanakkor megkérte a szónokot, hogy legyen kedves a törvényjavaslatról beszélni (ezzel közvetve elismerte a kormánypárti országgyűlési alelnök, hogy szintén kormánypárti képviselőtársa igencsak elrugaszkodott a napirendi tárgytól). No igen, „gumilövedék”, „Gyurcsány”, „kardlap” kifejezések valahogy nem szerepelnek sem az uniós irányelvben, de még a kormány törvénytervezetében sem…

A cikkben erről is olvashat:
• Lehetett volna-e hatásosan támadni Dobrev álláspontját gyurcsányozás nélkül is?
• Mi a magyar parlament ismertetőjele?
• Miről lenne jó hallani az Országgyűlésben?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!