Hány napig menstruál? A bankja erre is kíváncsi lehet

Hány napig menstruál? A bankja erre is kíváncsi lehet

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Szerintem már a férjemnél is többet tud rólam az erstés banki ügyintéző, akihez a babaváró hitelünk miatt fordultunk – mondta a Magyar Hangnak Erika, második gyermekével várandós anya. A fiatal nő azután kereste meg lapunkat, hogy terhességgondozása során egymás után futott bele a furcsa, számára kínos helyzetekbe.

Erikáék első gyermekük megszületése után igényeltek babaváró hitelt az Ersténél, és a második terhességnél – amikor a magzat betöltötte a 91 napos életkort – a lehetőséggel élve, kérelmezték a hiteltörlesztés három évre szóló felfüggesztését is. A kérelem elbírálásához a bank számos dokumentum másolatát kérte, ezek között pedig szerepelt a várandósgondozási kiskönyv 7. oldala is. – Ezen a lapon van a nőgyógyász igazolása az életképes magzat koráról, ami nyilván kell a banknak. De ott olvasható az is, hogy hány napos a menstruációs ciklusom, dátum szerint mikor volt az utolsó menstruációm első napja. Erika nem érti, hogy ha a intim adataira nincs szükség, akkor a banki ügyintéző miért nem szólt nekik, hogy kitakarhatják a rubrikákat; hiszen a személyi szám esetében ezt külön jelezte a pénzintézet.

• Adatvédelmi szempontból rendben van ez az eljárás?
• Mit tehetnek, akik úgy érzik, hogy sérelem érte őket?
• Mi köze a várandóssággondozásnak a NAV-hoz?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent, 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!