A kínaiak megelőzhetik az amerikaiakat a Holdon

A kínaiak megelőzhetik az amerikaiakat a Holdon

A Starchip holdra szálló egység fantáziaképe (Fotó: NASA)

Az Artemis-program még el sem kezdődött igazán, máris az Apollo-program kifulladására emlékeztető jelek érződnek a NASA döntéseiben, amely bejelentette, hogy egy évvel elhalasztja az Artemis–2, vagyis a Holdat megkerülő emberes küldetés startját, ami a jelenlegi állapotok szerint 2025 szeptembere előtt nem fog megvalósulni. Emiatt az Artemis–3 (az emberes holdra szálló küldetés) is egy évet tolódik, legalább 2026-ig – ha nem jön közbe megint valami. A bejelentés azután érkezett, hogy kiderült, a most indított automata Hold-szonda meghibásodott, és közvetlenül biztosan nem fog tudni puhán (épségben) landolni.

Bár az űrhajózás iránt rajongó emberek milliói csalódhattak keservesen, amikor az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hivatalosan is elismerte, hogy az előzetes ütemtervvel ellentétben idén mégsem lesz képes elindítani a több mint fél évszázada első emberes küldetését a Hold közelébe (még nem a Holdra), akik közelebbről követik a fejleményeket, azokat nem lephette meg a bejelentés. Sőt valószínűleg az Artemis–3 most 2026-ra ígért indulása sem fog megvalósulni. Ez nem vészmadárkodás, hanem az amerikai Kormányzati Számviteli Hivatal (az amerikai számvevőszék, GAO) néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott jelentésének fő megállapítása.

• Miért olyan nehéz elmenni a holdra, ha már fél évszázada is sikerült?
• Mennyire biztos a 2026-os emberes leszállás?
• Kellenek egyáltalán emberek a Holdra?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!