Kellett-e kompromisszumot kötni? Mindig!

Kellett-e kompromisszumot kötni? Mindig!

Mephisto szobra Veszprémben, az első Magyar Mozgókép Fesztiválon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Rögtön az elején elfogultságot kell bejelentenem. Hűvös távolságtartásra ugyanis kevésbé vagyok képes egy veszprémi filmfesztivál esetében. Itt nőttem fel, itt voltam először moziban is. Az egykori Séd Filmszínházban láttam először egyebek mellett Star Wars-filmet, így nyilván különleges érzés volt ugyanazon a helyen országos premiereket végigülni. A Séd hűlt helyén azóta Hangvilla lett, a városközpont is sokat fejlődött az elmúlt másfél évtizedben, csak egy dolog nem változott: Veszprém továbbra is halott kisváros.

A 23-ai, szerdai megnyitó estéjén kétszeresen is megtelhettek volna a terek, hiszen aznap játszották a kiemelt jelentőségű magyar-német Eb-meccset. Ehhez képest üres utcákon sétálhattunk be a belvárosba, a központban is csak néhányan lézengtek. Veszprémi ember vagy munkában van, vagy otthon ül, és egyedül július-augusztusban, az utcazene idején szokott megtelni a város. Persze jöttek sokan az első Magyar Mozgókép Fesztiválra (tavaly még: Veszprém-Balaton Filmpiknik), csak épp többnyire néhány helyszínre szorítkozva. Így egészen váratlan lehetett, hogy a várbeli megnyitó helyszínére, a Szentháromság térre érve hirtelen kisebb tömeg fogadta az érdeklődőt. Sőt, vörös szőnyeg, fotózkodás, majd politikusi megnyitók és Prokopp Dóra.

A tavalyi filmpiknik műsorvezetője még Till Attila volt, idén őt a Szerencsekerék és a Filmmúzeum egykori emblematikus arcára cserélték. Több szakmaisággal ez nemigen járt, vidámabb percekkel annál inkább. Prokopp ugyanis épkézláb kérdést nemigen tudott feltenni, amit viszont rendkívüli lelkesedéssel, beleéléssel igyekezett pótolni. Így a színészek, rendezők is rendre feszengtek mellette, vagy épp szokatlan válaszaikkal keltettek feltűnést. Miért épp ezt a filmet készítetted el? – faggatta például a nyitófilmet rendező Varsics Pétert. Mert ezt lehetett – válaszolta az Így vagy tökéletes direktora. Kellett-e kompromisszumot kötni? – ütötte tovább a vasat Prokopp. Mindig – replikázott Varsics.

Erről is olvashat a cikkben:
• Milyen volt a nagy érdeklődéssel várt Toxikoma?
• Kritizálták a melegellenes hangokat, a Klik működéséről is lesújtóan szóltak

A teljes cikket a Magyar Hang július 2-án megjelent 2021/27. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!