Kéri László: Színre lép a harmadik Magyarország

Kéri László: Színre lép a harmadik Magyarország

Kéri László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Félreértés, hogy Magyar Péter magányos harcos lenne; hiába ábrázolja így a média, és hiába próbálja még ő maga is ezt a képet kialakítani magáról – véli Kéri László. A politológus úgy látja, Magyar mögött a Fideszben csalódott keresztény középosztály áll, amely valójában nem szereti, ha meg akarják neki mondani, hogy mi a véleménye. Kéri a Magyar Hangnak adott interjúban arról is beszélt, miért éppen most lázadhat fel ez a réteg, ha korábban annyi éven át hallgatott, miért nőtte ki magát a kegyelmi ügy múló botrányból belpolitikai krízissé, és hogy mire várhatott a Fidesz, mielőtt – nagy fáziskéséssel – végül beleállt a Magyar Péter elleni háborúba.

Magyar felbukkanása sok elemző szerint egy 2010 óta soha nem látott krízis jele. Ebben Kéri László is egyetért, annak ellenére, hogy botrányok és krízisek bőven akadtak a Fidesz-kormányzás elmúlt tizennégy éve alatt. Volt tömegtüntetés – a kormány vissza is táncolt az internetadó ötletétől –, volt a Fidesz alapjait megrengető belső konfliktus – a Simicska Lajossal való szakítás és volt Borkai-, Boldog-, Simonka-, Farkas Flórián-, Kaleta-, Mengyi-, Kósa- és Szájer-ügy is. A mostani helyzet a politológus szerint mégis más: – Arra nem volt példa, hogy valaki a rendszer válságát meg tudja személyesíteni. Ráadásul Magyar Péter második lépcsős rakétaként kapcsolódott a kegyelmi botrányhoz, amely számos tisztázatlan kérdést hagyott maga után. Magyar Partizán-interjúja tulajdonképpen négyzetre emelte az egész botrányt, újranyitotta a kérdéseket – mondta a Magyar Hangnak Kéri László.

Az interjúban erről is olvashat:
• Milyen szavazókat mozdíthatott meg Magyar Péter felbukkanása?

• Mi járhatott a miniszterelnök fejében, ha nem a Magyar-ügy?
• Miről szólna 2024 tavaszán a közbeszéd, ha nincs a kegyelmi botrány?
• Mit szól a politológus Varga Judit által megfogalmazott vádakhoz?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!