Kirántott pisztoly a Balkánon

Kirántott pisztoly a Balkánon

A cetinjei kolostor (Forrás: Wikipedia/Koroner)

Szerbia és Montenegró amúgy is feszült viszonyában most egy kolostor ügye szította fel az indulatokat. Lehet-e valaha béke a két balkáni ország között?

A cetinjei kolostor kitüntetett helyszín a Szerbiától 2006-ban különvált Montenegróban. Az épületegyüttest 1484-ben emelték, és évszázadokon át itt székeltek a montenegrói püspök-uralkodók, egyben hosszú időn keresztül ez volt a nemzeti kultúra központja is. A kolostor jelenleg Montenegróban is a sok (szerb és montenegrói) hívőjű szerb ortodox egyház (SPC) tulajdona.

Montenegrói polgárok viszont korábban kezdeményezték, hogy a nemzeti kultúra egyik legfontosabb helyszíne legyen montenegrói állami tulajdon. A szerbek már akkor attól tartottak, hogy az államosítás csak az első lépés, és az épület később a Montenegrói Ortodox Egyház kezébe kerülne. Jóslatuk beigazolódott: nemrég napirendre is került a kérdés. 

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!