„Ez már nem városháza, ez kaszárnya”

„Ez már nem városháza, ez kaszárnya”

Kordonok és szögesdrót Leposavic központjában 2023. június 4-én, KFOR-katonák őrzik a városházát. Ide a kutya sem megy be (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Huszonhét magyar békefenntartó sebesült meg két hete a koszovói Zvecanban kitört zavargásokban, miután az új albán polgármester megpróbálta elfoglalni hivatalát a városházán. A helyszínre utaztunk, hogy megnézzük, miért forrnak ismét az indulatok Koszovóban szerbek és albánok között.

Ne aggódjatok! Itt vagyunk, hogy megvédjünk benneteket! – üzeni lépten-nyomon a falakra írt feliratokon a titokzatos Északi Brigád. Leposavicban, vagyis Koszovó legészakibb szerb többségű városának központjában vagyunk. Mirjana, egy helyi asszony szerint valójában senki nem tudja, kikből is áll ez a csoport, mert nem fedik fel a kilétüket. Miközben a városháza köré vont szögesdrót mögött KFOR-katonák strázsálnak, figyelmesek leszünk a koszovói rendőrség különleges alakulata, a ROSU kék színű páncélosára is, ami vörös posztó lett a helyiek számára az elmúlt hónapokban. Mirjana szerint ugyan a hírekben a legtöbbször a zvecani összetűzések szerepeltek, itt, Leposavicban is összecsapott a ROSU a helyi szerbekkel. A konfliktusban villanógránátokat, gumilövedéket és könnygázt is bevetettek. Szerinte az, hogy az új albán polgármester megpróbálta elfoglalni a hivatalát, az utolsó csepp volt a pohárban.

• Mi vezetett a mostani összecsapásokhoz?
• Hogyan oldanák meg a konfliktust a szerbek?
• Mit gondolnak a helyiek a magyarokról az összecsapások után?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 9-én megjelent, 2023/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!