Lemondás, lecsúszás: így siratták el ismét a vasutat Komlón

Lemondás, lecsúszás: így siratták el ismét a vasutat Komlón

A Dombóvár és Komló között közlekedő vonat utolsó útja 2023. július 31-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Godisa vasútállomáson vagyunk, egy gazban álló menetrendtartó oszlop és egy kék műanyag vécé között. Hátunk mögött tájidegen, fehér távolsági busz, ami csak úgy rikít a baranyai magárahagyottságban. Velünk szemben az állomás várótermének pókhálós ablaka, amelyre figyelemfelkeltő, citromsárga színt használó, rendkívüli menetrendeket ragasztottak. Egyik sem érvényes már.

– Ez van, ez a csendélet – mondja Korsós Krisztina. Nevet az abszurd helyzeten, pedig az elszenvedője: Bakóca és Komló között közlekedve hosszú időt kell még itt üldögélnie, mire továbbindulhat, így aztán egy jó óra alatt teszi meg a harminc kilométeres távot. Augusztus elsejétől még kacifántosabbak az egykori bányászváros idősotthonában dolgozó, falusi gondozó útjai, mert Godisa és Komló között szünetel a vasúti személyszállítás. Amire Krisztina elsőre csak annyit jegyez meg: „szánalmas”.

– A falvakat nem nézik, mert mindenki elköltözik onnan. Bakócán is csupa idős ember él már, a fiatalok elmennek, lehet, én sem maradok ott sokáig, ha ez így megy tovább. Könnyen mondják, hogy legyen jogsid, de a fizetések ezt nem nagyon teszik lehetővé – panaszolja arra a felvetésre, miért dönthettek úgy, hogy miként kilenc másik vasúti szárnyvonalon, úgy a Dombóvár és Komló között húzódó 47-esnek ezen a felén is autóbuszok pótolják majd a Bzmot motorvonatokat.

Ilyen típusú kocsik közlekedtek a minap Fehérgyarmat és Debrecen között akkor is, amikor Hodásznál úgy tört be az utastérbe a gép tartályából a forró gőz, hogy többeket is kórházba kellett szállítani. Valószínűleg nem véletlen tehát, hogy a MÁV itt is úgy hirdeti meg a több helyen kábelkötözővel kifüggesztett menetrendjén a pótlóbuszait, hogy azok „modernek és klimatizáltak”.

• Mit mond Vitézy Dávid a szüneteltetésről?
• Milyen abszurd helyzetek álltak elő a 47-es vonalon?  

• Mi köze a vasúti személyszállításnak az egykori bányának?


A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!