Levéltitok kontra harc a pedofilok ellen

Levéltitok kontra harc a pedofilok ellen

Egy felmérés szerint a fiatalok 4 százaléka került kapcsolatba olyan felnőttel, aki szexuális tartalmú üzenetet küldött neki. Képünk illusztráció! (Fotó: Shutterstock)

A következő három évben több lehetőséget kapnak az internetes tartalomszolgáltatók arra, hogy nyomon kövessék a gyermekeket szexuálisan zaklató tartalmakat, és jelentsék azokat a hatóságoknak. A kérdés több adatvédelmi problémát is felvet, azonban a világháló pedofiljai elleni küzdelem elsőbbséget élvez.

Tönkreteszi az életemet, meg akarok halni, már öngyilkos akartam lenni, ne akadályozzanak meg ebben – ezek a mondatok azoktól a tizenéves lányoktól származnak, akikről meztelen képeket tettek fel az internetre, és azzal zsarolták őket, hogy további fotókat is meg fognak róluk osztani. A kérdés jogi szabályozása rendkívül bonyolult, ugyanakkor nem tűr halasztást.

Az Európai Bizottság javaslata alapján most egy olyan döntés körvonalazódik – és úgy tűnik, ehhez minden szükséges támogatás adott –, amelynek alapján azonnali intézkedésként hároméves átmeneti szabályozást vezetnek be. Ennyi idejük lesz a tagállamoknak és az uniós intézményeknek arra, hogy végleges megoldást találjanak.

• A felmérések szerint mennyire gyakori, hogy gyermekeket online megkörnyékeznek?
• A helyzeten miért és mennyit rontott a koronavírus-járvány?
• Milyen lehetőségeik lennének a szolgáltatóknak a tervek szerint?

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!