Magyar Péter váratlan sikerének egyik oka a túl nagyra nőtt kormánypárt

Magyar Péter váratlan sikerének egyik oka a túl nagyra nőtt kormánypárt

Magyar Péter a március 15-i zászlóbontásán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– Mágnesként rántja magához a kormánykritikus szavazókat Magyar Péter pártja, a Tisza – Tisztelet és Szabadság Párt. Azt viszont nehéz megítélni, melyik ellenzéki erőtől veszi el a legtöbbet: a Momentum, a DK és a Kétfarkú Kutya Párt, sőt, a Fidesz sem kerülik el a szívóhatást – fogalmazott a Magyar Hangnak Ember Zoltán elemző, az Iránytű Intézet ügyvezetője.

Ember Zoltánt azután kérdeztük, hogy ellentmondásos hírek jelentek meg a Tisza politikai súlyáról és várható EP-választási eredményeiről. Magyar Péter a Telexnek nyilatkozva arról beszélt, hogy háromszor annyi szavazójuk van, mint a DK-nak, és a júniusi európai parlamenti választáson a biztos pártválasztók 25 százaléka a Tiszára voksolna, amivel a Fidesz listája után közvetlenül a második helyre kerülnének, akár 6-7 mandátumot is megszerezve. A Závecz Research azonban a DK-t tette a második helyre, a biztos résztvevő pártválasztók 26 százalékosra becsült csoportjával, míg Magyar Péter – a felmérés idején nyilvántartásba sem vett szervezetét – a harmadik helyre prognosztizálták, 14 százalékos biztos résztvevői támogatással.

Ember Zoltán szerint Tiszát éppen nem lehet rekeszteni a csalódott fideszesekkel, de azt reálisnak tartja, hogy Magyar Péter jelenlegi támogatói közül minden hetedik-nyolcadik a kormánypártra voksolt a 2022-es országgyűlési választáson. Ahogy azt sem tartja kizártnak, hogy Magyar Péter EP-számításai végül bejönnek, és a Tiszáé lesz a Fidesz után a második legnagyobb magyar EP-küldöttség Strasbourgban.

• Miért lehet jó Magyar Péternek, hogy a Fidesz hatalmasra nőtt a legutóbbi választáson?
• Mi a legnagyobb kockázat a NER-rel szembefordult politikus számára?
• Hogyan magyarázza Závecz Tibor a friss mérésüket?