Megfojtja a milliárdokért államosított képalkotó diagnosztikát az állami rendszer?

Megfojtja a milliárdokért államosított képalkotó diagnosztikát az állami rendszer?

MR-vizsgálat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika képalkotó diagnosztikai részlegén 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A közfinanszírozott CT- és MR-vizsgálatokat novembertől csak állami intézmények végezhetik. Az átalakítás akár még javíthat is a kórházak támogatásán, az ugyanakkor nem világos, honnan lesz orvos és szakasszisztens – és hogy mitől csökkenne a jelenleg több hónapos várakozási idő.

Ahogy az egészségügyi közellátás megannyi területén, így CT- vagy MR-vizsgálatok esetében is több hónapos várakozásra kell felkészülniük a pácienseknek – hacsak nem valamilyen tumoros megbetegedés gyanúja vagy más sürgős vizsgálatot igénylő probléma merül fel, mert akkor jó eséllyel néhány hét alatt sorra kerülünk. Korántsem meglepő hát, hogy virágzik a képalkotó diagnosztikai ellátások magán ellátói piaca: aki teheti, inkább kicsengeti a több tíz- vagy százezres vizsgálati díjat – szolgáltatótól, csomagtól és vizsgálattól függően CT esetében 30–160 ezer, MR-nél 40–180 ezer forint körüli összeggel számolhatunk –, cserében pedig pár héten belül megvannak a leletek.

Az államilag finanszírozott képalkotó diagnosztikai eljárások jelentős részét szintén magánszolgáltatók végzik, immár bő három évtizede. A rendkívül beruházásigényes területre ugyanis a kilencvenes években nem tudott kellő forrást biztosítani az állam, ezért a szolgáltatást azóta is részben magánvállalkozásoktól rendelik meg. Ezek a cégek sok esetben a rendelőintézetekben vagy a megyei kórházak ingatlanjaiban működnek, céges logóval ellátott, önálló részlegen.

• Pontosan mire is készül az állam?
• Miért kell nálunk annyit várni egy ilyen vizsgálatra, miért sokkal többet mint más országokban?
• Hogyan lehetne a várólistákat csökkenteni a szakértő szerint?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 27-ig kapható 2024/12. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!