Megrepedt házak maradtak a főút felújítása után

Megrepedt házak maradtak a főút felújítása után

Ez a repedés lett a ház oldalán (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Egymást érik a lakossági kárigények, panaszok a felújított 48-as főút miatt. A Debrecent a román határ menti Nyírábránnyal összekötő útnál kivitelezési hibákra, csúnyán elmért szervizútra és főként lakóházakban keletkezett károkra panaszkodnak Nyírábrányban és Vámospércsen is. Az igényeket a kivitelező Zemplénkő Kft. lepattintotta, a korábban készséges munkatárs már fel sem veszi a telefont. A főutat három nappal az áprilisi választás előtt úgy adták át, hogy bár felcsíkozták, a műszaki átadás csak május végén történt meg, és hivatalosan máig sem helyezték forgalomba. Sőt: azóta is dolgoznak rajta.

Jöjjön át a szobába is, nézze meg a falat, meg itt, az ágy mögött! – mondja Rátonyi Istvánné nyírábrányi otthonában. Villanyt kapcsolna, de anélkül is látszik: hosszan futó mély repedés hasítja ketté a közfalat. A konyhában a mennyezettől fut lefelé a hasadék. Bármelyik helyiségbe térünk be, ugyanazt látjuk: repedés repedés hátán; a födémen, a ház homlokzatán, de a garázsban és a nyári konyhában is ugyanez a helyzet.

Éppen körbeérünk, amikor a szomszédból Szőke Sándorné integet – nagy bajok vannak náluk is. Előbb a bejárat melletti ablaküvegsorra hívja fel a figyelmet – a sárga üvegek egytől egyig végigrepedtek –, majd a házfalon lefutó hosszú hasadásra mutat. Ugyanez a helyzet a másik szomszédban, ahol a nappaliban a padló csempézetét szelte ketté egy hasadás.

• Milyen károkat észlelnek még az ott élők otthonaikon?
• Miért nem tudnak behajtani az udvarra?
• Milyen választ kaptak, amikor a kivitelezőhöz fordultak? És milyen választ kapunk lapunk?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!