Menni vagy nem menni? – Megosztja az ellenzéket, hogy elfogadják-e a közmédia meghívásait

Menni vagy nem menni? – Megosztja az ellenzéket, hogy elfogadják-e a közmédia meghívásait

A közmédia székháza Budapesten (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Több ezer meghívásból kevesebb mint 150 alkalommal jelentek meg az ellenzéki pártok az M1 és a Kossuth rádió műsorain a tavalyi parlamenti választás óta – állítja a közmédia. De vajon mit mondanak erről az érintettek, akiket korábban szinte egyáltalán nem hívtak az állami médiába? Körkép.

Évek óta azzal bírálják a közmédiát, hogy a kormánypártok narratíváját szolgálja ki, miközben még csak be sem hívja az ellenzéki politikusokat. Utóbbi esetében viszont a tavalyi választás óta változás állt be: az M1 és a Kossuth rádió immár rendszeresen keresi az ellenoldali politikusokat. Állításuk szerint tavaly április 3. óta 6146 meghívást küldtek az ellenzéknek (nemcsak a parlamenti pártoknak, hanem például a Kétfarkú Kutya Pártnak és a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak is), akik csak 145 alkalommal mentek be hozzájuk. Arról, hogy miért változtattak a gyakorlaton, és a Fidesz választási győzelme után miért kezdték el keresni az ellenzéket is, írásban kérdeztük az MTVA-t, ám lapzártánkig nem reagáltak.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója szerint csak tippelni lehet, miért váltott stratégiát a közmédia, de feltehetően rájuk égett, hogy a tavalyi kampányban alig hívták be az ellenzéket és a kormányzati állásponttól eltérően gondolkodó szakértőket, civileket. Az viszont, hogy az ellenzék indoklás nélkül marad távol, „stratégiátlan hozzáállás, és ebben a formában gyenge politikai akció”. Pedig felvállalhatnák, hogy nem mennek be a közmédiába, mondván amikor tétje volt a szereplésnek, negligálták őket, de azt is megszabhatnák, milyen feltételekkel nyilatkoznak. Így viszont magyarázat nélkül nem járnak be, amit az MTVA rendszeresen kommunikál. – Azt nem lehet csinálni, hogy azt mondja az ellenzék, nehezen tudja elérni a közmédiát fogyasztó választókat, de közben nem hajlandó szerepelni a műsoraikban – vélte.

• Mely ellenzéki pártok nem hajlandók bemenni a közmédiába?
• Ki gondolja úgy, hogy nem lehet finnyásnak lenni?
• Melyik politikus az, akit továbbra sem hív az MTVA?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!