Mennyibe kerül egy pap? Avagy a magyar egyházak felvásárlása

Mennyibe kerül egy pap? Avagy a magyar egyházak felvásárlása

A Magyar Rádió egykori székháza és a Pagoda (Fotó: Pikó András Facebook-oldala)

Kipattant – és a baloldali sajtót pár óra alatt elárasztotta – a hír, miszerint a veszprémi érsek minden egyes papjától bekér egymillió forintot. Meghökkentő. És még meghökkentőbb, hogy az érsek úr ezt annak alkalmából teszi meg, hogy a magyar állam karácsony örömére másfél millió forintot utal minden egyes papnak. Erről a másfél millióról nem volt sajtótájékoztató, Orbán Viktor nem jelentette be a közösségi oldalán, Gulyás Gergely sem említette a heti fejtágítón. A nemzeti konzultáció kérdései közé sem fért be, hogy vajh támogatják-e az adófizetők ezt a kormányzati gesztust. E sorok írásáig hallgatott a püspöki kar is, és persze az összes pap. Elkötelezett római katolikusként kénytelen vagyok határozottan kijelenteni, hogy kevés egyértelműbb tanítása van az evangéliumoknak, mint hogy VANNAK HARMINC EZÜSTPÉNZEK, AMIKET SOHASEM SZABAD MEGKERESNI!

A Szentírás abban is határozottan állást foglal, hogy vannak helyzetek, amelyekben bűn a hallgatás. A püspökkar készített egy kiadványt A Katolikus Egyház Magyarországon 2023 címmel, amelyet a népszámlálás adatainak nyilvánosságra kerülése után – nem mutattak be a sajtónak, és nem is került a boltokba, sőt a templomokba sem nagyon. A kiadványban ugyanis 4,858 millió római katolikusról tudnak – ezzel szemben a népszámláláson 2,644 millióan vallották magukat annak. A hivatalos „magyarázat” szerint azért ilyen csekély ez utóbbi szám, mert nem volt kötelező válaszolni, és az emberek mihamarabb le akarták tudni a bevallást. Érdekes okfejtés annak fényében, hogy egyfelől annak idején több hónapos országos kampánnyal buzdították az embereket, hogy „a népszámláláson vallják meg hitüket”, másfelől hitünk megvallása alapvető kötelességünk, mindenféle kampány meg emlékeztető nélkül is.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!