Van-e értelme erőlködnünk a szemét szétválogatásával?

Van-e értelme erőlködnünk a szemét szétválogatásával?

Fotó: Unsplash

A műanyagok gyártásának, szelektív gyűjtésének, majd újrahasznosításának megítélése megosztja a kutatókat és a környezetvédőket egyaránt. Vannak, akik azt gondolják, hogy a szelektív gyűjtés értelmetlen, mert a hulladékot „úgyis összeöntik”, és nem hasznosul újra, és különben is egyedül a gyártók a bűnösök; mások viszont a szelekciót a saját felelősségük teljes levetkőzésére használják, mondván, ők megtettek mindent, és nekik már semmi közük a műanyaghulladék-krízishez. Az igazság nyilván valahol középúton van, de pontosan hol? Indokolható-e a műanyagtermékek gyártása, fogyasztása, és van-e értelme erőlködnünk a szemét szétválogatásával? Számít ez egyáltalán?

A történelem legnagyobb hatású környezetvédelmi reklámja valószínűleg a hetvenes évek elején az Egyesült Államokban bemutatott, síró indiánról szóló társadalmi célú hirdetés volt. Az egyperces filmben az indiánnak kinéző (valójában egy olasz-amerikai színész által alakított) főszereplő kenuval evez először egy érintetlen folyószakaszon, ahol csodaszép természet veszi őt körül, majd beér a városba, ahol füstölgő gyárkémények, összeszemetelt partok és az autópályán haladó kocsik ablakából kihajított hulladék veszi körül. A reklám végén ráközelít a kamera a szemére, amelyből egy könnycsepp gördül le. A több mint ötvenéves tévéreklám idén újra a figyelem központjába került, ugyanis az eredeti megrendelő, a szemetelés visszaszorításáért küzdő Keep America Beautiful (KAB) nevű lobbiszervezet átruházta a jogait az Amerikai Indiánok Országos Kongresszusára, vagyis „az indiánokra”.

A képsorok alatt a narrátor azt mondja, hogy vannak emberek, akik mély tiszteletet éreznek az ország egykori természeti szépségei iránt, és vannak, akik nem. De a tételmondat mégis az, hogy „az emberek kezdték a környezetszennyezést, az emberek is vethetnek véget neki”. Magyarul: ez a ti hibátok, a ti felelősségetek. Ez akár respektálható üzenet is lenne, de persze ott van az érme kellemetlenebbik oldala.

• Mi a Humusz Szövetség véleménye?
• Mit mond a polimerkutató?
• Hasznos-e a szelektív gyűjtés?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!