Nem csupán a fizetésről szól a tanártiltakozás

Nem csupán a fizetésről szól a tanártiltakozás

Résztvevők a tanártüntetésen 2022. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Túlterhelt diákok, soha meg nem szerelt fűtésrendszer, rosszul használható tankönyvek, korszerűtlen követelmények és túl sok tananyag túl kevés idő alatt – ilyen problémákról számoltak be a Magyar Hangnak azok a pedagógusok, akik október 23-án Budapesten vonultak utcára, hogy változást követeljenek az oktatásban. A diplomás átlagbért mélyen alulmúló pedagógusfi zetés a tanárok szerint csak az egyik problémát jelenti.

Bár a kormány hangsúlyozza: a pedagógusok követelései döntően anyagi jellegűek, a közoktatásban dolgozó, gyakorló pedagógusok számos olyan problémáról számolnak be, amelyeknek nem vagy csak közvetetten van köze a bérekhez. Ezek a problémák régóta szerepelnek a szakszervezetek és az oktatással foglalkozó civil szervezetek napirendjén. Azonban nem csak ezen szervezetek képviselői látják úgy, hogy az alacsony béreken túl is sok gond van az oktatással.

– Mindenképpen a diákok leterheltsége – válaszolja egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei általános iskola pedagógusa arra a kérdésre, hogy mit gondol, mi a legnagyobb probléma a bérkérdésen túl. – A gyermekem tizenkettedikes, 37 tanórája van, és még tanulnia kell otthon. Én harmadikosokat tanítok, ők 27 órában ülnek a padban. A tankönyvek borzalmasak, nap mint nap hibákat találunk benne a gyerekekkel – mondja.

• Milyen reformokat vezetnének be a tüntető pedagógusok?
• Mi a problémájuk a tankönyvekkel?
• Miből túl sok a tananyag, és mire jut túl kevés idő?
• Miért kellene egy idős oktató szerint több fiatal a pályára?
• Mit reagálnak a tanárok teljesítményét éről kritikákra? 

A teljes cikket a Magyar Hang október 28-án megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!