Netanjáhú mélyrepülésben

Netanjáhú mélyrepülésben

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) kabinetülést tart a tel-avivi Kiria katonai támaszponton 2023. december 31-én (Fotó: MTI/EPA pool/Abir Szultan)

Csökkenti katonái számát az izraeli haderő a Gázai övezetben – jelentette be január 1-jén a védelmi erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari. Azzal indokolta a lépést, hogy a háború céljai elhúzódó harcot igényelnek, a tartalékosok visszatérésének oka ezért a tervezés és a felkészülés biztosítása a 2024-es folytatásra. Az izraeli vezetés – a közlemény szerint – arra számít, hogy a gázai harcok egész évben folytatódni fognak, a részleges csapatkivonás pedig jelentősen enyhíti majd a gazdasági terheket, amelyeket a katonai beavatkozás okoz az országban. Sokan azonban úgy gondolják, hogy egészen más megfontolás állhat az izraeli vezetés lépése mögött – ezek az okok pedig sokkal inkább politikai, mint katonai jellegűek.

Katonailag ugyanis nem kétséges, hogy a részleges csapatkivonás magában hordozza annak kockázatát, hogy a Hamász erőt gyűjt az újabb összecsapásokhoz. Erre figyelmeztetett a bejelentés után az Institute for Study of War (ISW) nevű biztonságpolitikai agytröszt, amelynek elemzői úgy látják, hogy az izraeli műveletek ugyan számos Hamász-alakulatot fel tudtak számolni a térségben, „távol állunk még attól, hogy a terrorszervezet teljesen harcképtelen legyen”. Szerintük az izraeli jelenlét csökkentése éppen hogy lehetőséget ad majd az Iszlám Ellenállási Mozgalomnak arra, hogy újraépítse harcoló alakulatait, illetve új parancsnokokat nevezzen ki az összecsapásokban likvidált vezetőik helyére.

• Az amerikaiak lehetnek a háttérben?
• Hogyan esett Netanjáhú népszerűsége a háborúval?
• Mi várható az elkövetkező hónapokban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!