Nincs elég adat a védettségi igazolványon, nehézkes a beutazás Ausztriába

Nincs elég adat a védettségi igazolványon, nehézkes a beutazás Ausztriába

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Wolfgang Sobotkát, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2021. május 31-én (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

Jelentősen változnia kellene az osztrák szabályoknak ahhoz, hogy hosszú távon elfogadhassák a magyar védettségi igazolványt, amelyben nincs benne, hogy megkapta-e a tulajdonosa a második oltást.

A kormány szeretné, ha elfogadná Ausztria a magyar védettségi igazolványt beutazáskor, miután még hosszú hetek lehetnek hátra az európai Covid-útlevél bevezetéséig – erről beszélt két nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, miután hivatalában fogadta Wolfgang Sobotkát, az osztrák törvényhozás elnökét. Ausztria két héttel ezelőtt nyitotta meg a határait, bizonyos feltételek fennállása esetén, előzetes regisztráció után, karanténmentesen lehet belépni az országba, akár turizmus céljából is. Ez vonatkozik az oltottakra is, de csak néhány kiegészítő feltétellel. 

Először is Ausztria nem fogadja el a Szputnyik-V vakcinát, csak az Európai Unióban engedélyezett oltóanyagokat és a Sinpoharmot – utóbbit arra hivatkozva, hogy azt már a WHO engedélyezte. További feltétele a karanténmentes beutazásnak, hogy a két dózisú oltások esetében az első oltás dátumától számítva legalább 22 nap eltelt. Az első oltás ezen felül nem korlátlan ideig jogosít szabad beutazásra, hanem csak legfeljebb az oltásról számított három hónapig. Ennyi időn belül tehát a második oltást is fel kell venni ahhoz, hogy a karanténmentes beutazás három hónapon túl további hat hónapra biztosítva legyen. Az oltottságot – beleértve nyilván a fenti feltételek fennállását – hivatalos dokumentummal, angol vagy német nyelven kell igazolni a határon. Ezen kívül beutazhat karantén nélkül az is, aki hat hónapon belül gyógyult fel koronavírus-fertőzésből és ezt hivatalos dokumentummal igazolja, illetve ellenanyagteszt-eredménnyel, ez utóbbival a teszttől számított három hónapig (valamint az ingázókra is speciális szabályok vonatkoznak).

Erről s olvashat a cikkben:
• Miért nem elég a magyar védettségi igazolvány?
• Miért nem elég az oltási kártya sem?