Orbán Viktor 180 fokos fordulata

Orbán Viktor 180 fokos fordulata

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) egyeztetést folytat Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel (j3), Olaf Scholz német kancellárral (j), Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével (b) és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (b2) az EU-csúcs megkezdése előtt Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Csupán két hete foglalkoztam azzal egy véleménycikkben, hogy kompromisszumra bírná Orbánt a francia államfő. Egyes francia lapok keményebben fogalmaztak a macroni munkavacsora előtt, aknamentesítést és magyar szabotázst emlegetve. A kérlelhetetlenséget, látszólagos kompromisszum-képtelenséget pedig komoly gondnak neveztem én is. Azt, hogy a magyar kormány képtelennek látszik szövetségeket kialakítani európai vezetőkkel. Sőt, a teljes közösséggel szembemenne, ami Ukrajna támogatását illeti.

Nem mintha kötelezően ugyanazt kellene gondolnia mindenkinek az Ukrajna melletti elköteleződés mértékét illetően. Más uniós államok is megosztottak a kérdésben. Amikor viszont huszonhatan ugyanazt szeretnék, nem kényszeríthetjük rájuk egyedüliként az akaratunkat. Az Orbán-kormány viszont az utolsó pillanatig azt sugallta, hogy meg fogja vétózni a csatlakozási tárgyalások megkezdését. A magyar kormányfő arra hivatkozott, hogy Ukrajna nincs olyan állapotban, ami indokolná ezt a lépést. Erre válaszolták európai vezetők, hogy Ukrajnát nyilvánvalóan csak akkor veszik fel, amennyiben teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. Orbán nemrég arra emlékeztetett a Mandinernek adott interjújában, milyen hosszú időbe telt, míg ránk is igent mondtak. Igazságosnak és jogosnak tartja ma már ezt a hosszas procedúrát? Azt gondolja, hogy Ukrajna anélkül lehet majd tag, hogy ezeket teljesítené? Mindenesetre a múlt heti uniós csúcs váratlan fejleményt hozott: Orbán Viktor nem vétózta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Azóta is csak találgathatunk, mi okozta a 180 fokos fordulatot. 

• Teljesítették, amit kértünk? Vagy kapituláltunk?
• Lehetett-e ez a terv?
• Milyen stratégia hozhat több hasznot?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!