Jelentősen nőtt az emberölések száma, de a bolti tolvajlás is egyre gyakoribb

Jelentősen nőtt az emberölések száma, de a bolti tolvajlás is egyre gyakoribb

Emberölés helyszíne a fővárosi Hős utcában (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Sokkoló módon nőtt egy év alatt az élelmiszerlopások száma, és közel 50 százalékkal több gyilkosság történt tavaly, mint 2021-ben, tudtuk meg az Országos-Rendőr-főkapitányságtól. A romló elkövetési adatokat több tényező is magyarázhatja – a Magyar Hang Csepeli György szociálpszichológussal vette számba a lehetséges okokat. 

Érzékelhető mértékben erősödött 2022-ben az utcai bűnözés és a hozzátartozói körben tapasztalható erőszak – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság Magyar Hangnak küldött válaszaiból. Lapunk a teljesség igénye nélkül, több bűncselekménytípusról kért adatokat, miután a Hvg.hu a közelmúltban beszámolt róla, hogy az elszálló árakkal együtt a bolti lopások száma is megnőtt.

Így érdeklődtünk a lopás, kifosztás, rablás és kábítószer-birtoklás mutatóiról, rákérdeztünk a regisztrált emberölési ügyek és családon belüli bűncselekmények adataira is. A rendőrség a 2021-es és a 2022-es számokat küldte el nekünk, november végi összesítéssel. Hangsúlyozták, hogy csak olyan regisztrált ügyekről tudnak beszámolni, amelyekben lezárult a rendőrségi eljárás; számos, az adatlistában nem szereplő bűncselekményben tehát jelenleg is nyomozhatnak, és néhány olyan ügyet is feltüntettek, amelyek nem tavaly történtek, de 2022-ben zárták le rendőrségi vizsgálatukat. Azaz az ORFK beszámolója nem a teljes képet mutatja, de így is lesújtó állapotokat tükröz.

• Mennyivel emelkedett itthon a gyilkosságok száma?
• A bolti lopások közül hány esetben vettek el ételt?
• Mire számít a szociálpszichológus?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!