Bezárták a világ egykor legnagyobb obszervatóriumát, amelyet még atomrakéták felfedezésére építettek

Bezárták a világ egykor legnagyobb obszervatóriumát, amelyet még atomrakéták felfedezésére építettek

Az Arecio Teleszkóp az összeomlás és a romeltakarítás után (Fotó: Wikipédia)

A világ nagy része a Goldeneye című James Bond-film fináléjából ismerte meg Puerto Rico tudományos büszkeségét, az Arecibo Obszervatóriumot. A hatalmas vízszintes parabolaantenna minden más teleszkóptól különbözött, hiszen 305 méter átmérőjű tányérját a földbe, egy természetes víznyelőbe építették. De az évek során egyre jobban elhanyagolták, nem költöttek a felújítására, így 2020 decemberében leszakadt a 150 méter magasságba kifeszített rádióvevő és -adó egység, amely lerombolta maga alatt a tányért. Múlt hétfőn pedig az obszervatórium (kutatóhelyként valószínűleg örökre) bezárta a kapuit.

Több mint fél évszázadon keresztül az Arceibo Obszervatórium teleszkópja volt az amerikai rádiócsillagászat büszkesége. Amikor 1963-ban megnyitotta kapuit az Egyesült Államok társult birtokterületén, Puerto Ricóban, Arecibo város mellett, a helyiek úgy érezhették, hogy a jövő elkezdődött a számukra is. A tervezése a hidegháború legforróbb időszakában, az ötvenes évek végén kezdődött, és természetesen katonai célokat szolgált. Az amerikai hadügyminisztérium kutatási részlege, a DARPA által irányított Project Defender az atomrakéták elhárítását lehetővé tévő fegyvereken dolgozott, de ezek sikeréhez (vagy legalább a siker hajszálnyi reményéhez) nagyon korán észlelni kellett őket. Alapvetően ezt a felderítőszerepet szánták Arecibónak.

• Miért volt ideális helyszín az Egyesült Államoknak Puerto Rico?
• Hogy alakult át katonaiból tudományos kutatási eszközzé az obszervatórium?
• Hogy ért véget az obszervatórium dicső története?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!